امنیت غذایی در کشور نگران کننده است/ بیش از ۷۰درصد بیماری‌های کشور ناشی از غذاست

به گزارش شبکه خبر دانشجویان البرز (اسنا) ، این کنگره به مدت دو روز و با حضور مسئولان کشوری و دانشگاهی، استادان، محققان، پژوهشگران و صاحبان صنایع و موسسات تولیدی و صنعتی در تغذیه و تولیدات غذایی برگزار شد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج و رئیس شورای سیاستگذاری این کنگره، سلامت غذا و محصولات غذایی را از برنامه های استراتژیک کشور اعلام و اظهار کرد: اگر بخواهیم بر اساس داشته های خویش و برپایه اقتصاد مقاومتی و بدون در نظر گرفتن منابع در حال اتمام نفت و گاز حرکت کنیم باید به دانش کشاورزی توجه ویژه داشته باشیم.
دکتر بهروز میرزا، کشور را از نظر علم و دانش کشاورزی، در سطح دانش روز جهان دانست و تاکید کرد: باید در حل مشکلات بخش سخت افزاری در این بخش اقدام کنیم. تعامل با کشورهای پیشرفته و تکیه بر دانش بومی از ملزومات تامین سلامت غذا از تولید تا مصرف است.
وی با توجه به منویات مقام معظم رهبری در مباحث اقتصادی و علمی و بیان موقعیت مناسب علمی و تجهیزاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در استان البرز با اعلام آمادگی این دانشگاه برای تجاری سازی علوم و دانش روز و حضور در صنعت کشاورزی بویژه صنایع غذایی و سلامت آن مسئولان حاضر را به همکاری نزدیکتر با این واحد دانشگاهی در راه اندازی شرکت‌های دانش بنیان به منظور تبدیل ایده به محصول و فرآورده دعوت کرد.

در بخش دیگری از این کنگره دکتر جلیل وند یوسفی دبیر علمی کنگره با اعلام دریافت بیش از ۶۰۰ مقاله از اقصی نقاط کشور گفت: این مقالات که از دانشگاه ها، پژوهشکده ها، موسسات تحقیقاتی، تولیدی و حتی صنعتی به دبیرخانه این همایش ارسال شده است در یک کمیته ۹۰ نفره از استادان و محققان علمی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
وی محورهای ارزیابی مقالات را بیش از ۲۰ محور شامل:ارزیابی انطباق و صدور گواهی و نظارت بر اجرای استاندارد اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی کشاورزی – محصولات ارگانیک – آموزش، رسانه و سلامت غذا -پدافند غیر عامل در حوزه امنیت غذایی – فودبورن و بیماریهای حاصل از آن -تکنولوژی بذر، سلامت بذر -دام، طیور ، آبزیان و صنایع وابسته – دامپزشکی – صنایع غذایی امنیت و بهداشت مواد غذایی – علوم خاک و آب – غذا و فرآورده های حلال – کاغذ و صنایع بسته بندی – گیاه پزشکی و دفع آفات – گیاهان دارویی و ادویه ای و صنایع وابسته – محصولات باغی، سبزی و صیفی جات – محیط زیست و توسعه پایدار – مدیریت و اقتصاد کشاورزی – مکانیزاسیون و کشاورزی دقیق و میکروب‌های مفید و مضر در تکنولوژی‌های مربوط به غذا بیان کرد.

باید امنیت در مصرف را با حفظ سلامت محصولات غذایی و کشاورزی امکان پذیر کنیم

مشاور نهاد ریاست جمهوری و مدیرکل معاونت سرپرست کل نهاد ریاست جمهوری نیز از میهمانان دیگر مراسم افتتاحیه بود که با ابراز خرسندی از برگزاری این کنگره ملی در خصوص سیاست های اتخاذ شده از سوی دولت به منظور حمایت از شرکت ها و موسسات دانش محور گفت: سیاست دولت سیاست مردم برای مردم و دولت برای مردم است و بدون حضور مردم، موفقیت در عرصه های گوناگون به طور کامل محقق نخواهد شد.
علیرضا رجایی با بیان تاسیس بخشی در دولت به نام صندوق حمایت از موسسه های دانش بنیان عنوان کرد: کشاورزی و تولیدات کشاورزی صنعت مهمی در کشور است که با وجود دغدغه کم آبی و مشکلاتی که در آب های مرزی و حق آبه ها وجود دارد، باید منابع آبی را به گونه ای به بخش کشاورزی اختصاص داد که بیشترین بازده را داشته باشد.
رجایی با تاکید بر استفاده از تکنولوژی های نوین در بخش کشاورزی گفت:باید امنیت در مصرف را با حفظ سلامت محصولات غذایی و کشاورزی امکان پذیر کنیم.
مشاور نهاد ریاست جمهوری از استادان، دانشجویان و محققان کشور خواست تعاملات علمی خود را با صنعت در قالب موسسان دانش محور انجام دهند چراکه سیاست گذاری و برنامه‌ریزی کشور نیز بر همین اصل است و حضور هرچه بیشتر مردم و کمرنگ شدن سهم دولت ناگزیر است. دولت نیز در این راستا حمایت های لازم را در حد توان خود به عمل می آورد.

دو چالش مهم در امر غذا و صنایع غذایی

در مراسم افتتاحیه این کنگره همچنین معاون وزارت جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان وجود دو چالش مهم در امر غذا و صنایع غذایی گفت: یکی از چالش های مهم بشر امروز کمبود غذاست که با توجه به آمار اعلام شده از سازمان های جهانی در حال حاضر تولید غذا بیش از نیاز جمعیت جهانی است اما این در حالی است که میلیون ها نفر از فقر غذایی رنج می برند.
دکتر اسکندر زند چالش دیگر غذا را در بخش کیفیت و سلامت اعلام کرد و گفت: طبق آمار منتشر شده بیش از ۱۰۰ هزار ماده شیمیایی به کره زمین وارد می شود که طبیعتا بخشی از این مواد نیز به صنایع غذایی و کشاورزی وارد می شود و باعث وجود یک چالش دیگر در غذای بشر شده است.
وی با اشاره به واژه جدید سلامت غذا گفت: مشکلات جامعه امروز ما عدم کلان نگری است که گریبان بشر را گرفته است و این امر در امور غذایی و صنعت تغذیه نیز مشاهده می شود.

محورهای کنگره

مریم معرفی دبیر اجرایی این کنگره نیز در حاشیه برگزاری کنگره ملی سلامت غذا به آنا گفت: این کنگره برای نخستین بار به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی کرج برگزار شده است و اهداف متعددی را دنبال می کند.ارزیابی انطباق و صدور گواهی و نظارت بر اجرای استاندارد، اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی کشاورزی، محصولات ارگانیک،آموزش، رسانه و سلامت غذا، پدافند غیرعامل در حوزه امنیت غذایی، فودبورن و بیماریهای حاصل از آن، تکنولوژی بذر، سلامت بذر، دام، طیور، آبزیان و صنایع وابسته، دامپزشکی و صنایع غذایی امنیت و بهداشت مواد غذایی از محورهای این کنگره دو روزه به شمار می رود.
معرفی ادامه داد: علوم خاک و آب، غذا و فرآورده‌های حلال،کاغذ و صنایع بسته‌بندی، گیاه پزشکی و دفع آفات گیاهان دارویی و ادویه‌ای و صنایع وابسته، محصولات باغی، سبزی و صیفی‌جات، محیط‌ زیست و توسعه پایدار، مدیریت و اقتصاد کشاورزی، مکانیزاسیون و کشاورزی دقیق، میکروب های مفید و مضر در تکنولوژی های مربوط به غذا از دیگر محورهای اصلی این کنگره هستند.

امنیت غذایی در کشور نگران کننده است

معاون وزارت جهاد کشاورزی و رئیس سازمان حفظ نباتات نیز در سخنانی این سازمان را دخیل در امنیت غذایی کشور اعلام کرد و با بیان مولفه های امنیت غذایی گفت: امنیت غذایی دسترسی تمام مردم به غذای سالم و کافی در تمامی اوقات به منظور داشتن یک جسم سالم است.
محمدعلی باغستانی با بیان آماری از وضعیت موجود کشور این آمار را نگران کننده نامید و افزود: تلاش این سازمان در کشور این بوده است که با کنترل عواملی همچون مصرف سموم و آفت کش های شمیایی، مصرف کودهای شیمیایی، مقابله با فرسایش خاک و در نظرگرفتن شرایط کم آبی و تغیر اقلیم این تهدیدات را به حداقل برساند.

بیش از ۷۰درصد از بیماری های کشور ناشی از غذاست

از دیگر سخنرانان ویژه رئیس سازمان نظام دامپزشکی کشور بود که با بیان شعار امسال سازمان جهانی غذا فائو تحت عنوان «کشاورزی، خانواده جهانی و حمایت از زمین» گفت: متاسفانه در جامعه امروز شاهد گرسنگی و به دنبال آن بیماری هستیم که طبق آمار اعلام شده بیش از ۷۰درصد از بیماری های کشور ناشی از غذاست.
محمدرضا صفری با اشاره به اینکه با تغییر اقلیم کشور و بیابانی شدن مبحث بیماری های عفونی گسترش می یابد و در این حوزه بیش از ۵۰% بیماری ها بین انسان و حیوان مشترک هستند، تاکید بر اهمیت نظام دامپزشکی در سلامت غذا را متذکر شد.
صفری با تکیه بر هدف دستیابی به انسان سلام در سال ۲۰۲۰ از فعالیت NGO برای تامین سلامت و امنیت غذا در کشور خبر دارد و پیشنهاداتی را در قالب سازمان نظام دامپزشکی کشور مطرح کرد.
وی افزایش آگاهی مسئولان و مردم، تبادل اطلاعات و دانش روز بین سازمان ها و ارگان های علمی و تولیدی، آموزش دانش مصرف غذای سالم، صرفه جویی و جلوگیری از اتلاف مواد غذایی و کشاورزی، اصلاح الگوی مصرف و تبدیل آن به پروتکل اجرایی، حمایت از زنجیره های تولید، تقویت برند حلال، رعایت و نظارت استاندارد سلامت غذا، قطع رابطه کلیدی ناظران بهداشتی با کارفرمایان، وضع و اجرای قوانین محکم حمایتی و نظارتی، تدوین برنامه های حمایتی متفاوت در برنامه ششم برای حمایت از توسعه کشاورزی خرد چه در اقتصاد مقاومتی و چه در برنامه ششم، توجه و حمایت به نظام مهندسی کشاورزی و نظام دامپزشکی کشور و احیای شأن اجتماعی، اعتباری و مادی و حمایت از منافع تولید کننده و کنترل نوسان قیمت ها برای ارائه کیفیت بیشتر تولیدات غذایی را از پیشنهادات سازمان نظام دامپزشکی کشور برای تامین سلامت و امنیت غذایی کشور به عنوان حق اولیه و طبیعی هر یک از انسان ها بیان کرد.
در اولین روز این کنگره دو روزه مهندس حسین چمنی مشاور انجمن صنایع لبنی و مشاور مدیرعامل صنایع شیر ایران نیز سخنانی در خصوص سلامت غذا و راه های حفظ آن در سه بخش تولید، تبدیل و مصرف بیان کردو
همچنین در حاشیه این کنگره طی دو روز همزمان با ارائه مقالات برگزیده به صورت پوستر و سخنرانی نمایشگاهی از محصولات غذایی و کشاورزی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج برپاست.