تغذيه سالم در مراكز عمومي بايد بر اساس الگوي تغذيه صحيح همچون محدود كردن غذاهاي حاوي روغن زياد، چربي، نمك و قند بالا، جايگزين كردن نوشابه هاي گازدار با نوشيدني هاي سالم، ترويج مصرف لبنيات و ميوه و سبزي سالم در كنار غذا (به عنوان پيش غذا) و ….. رعايت شود.
در كليه مراكز غذاخوري، رعایت نکات تغذیه ای زیر الزامی است:
- در طبخ غذا از روغن با اسيد چرب ترانس پائین تر از 10درصد ( ترجيحاً از روغن مايع یا نیمه جامد) استفاده شود.
- در صورت تهيه غذا به روش سرخ كردن از روغن مخصوص سرخ كردني و به مقدار کم استفاده شود.
- · استفاده مکرر از روغن برای سرخ کردن ممنوع است .
- ·براي جلوگيري از به هدر رفتن ويتامین ها؛ در تهيه انواع خورش ها مانند قورمه سبزي، خورش كدو و بادمجان مواد اوليه مورد استفاده مثل سبزي، كدو و بادمجان با روغن كم و به مدت كوتاه تفت داده شوند.
- ·در كنار غذا، بهتر است كره حيواني و یا گياهي قرار داده نشود.
- ·استفاده از ماست پاستوريزه كم چرب در كنار غذا بصورت روزانه ضروري است.
- ·از نان هاي واجد بسته بندي سالم، دارای مجوز قانونی و ترجیحا” نان حجیم و نیمه حجیم استفاده شود .
- ·استفاده از انواع نوشابه هاي گازدار در غذاخوري هاي ادارات ممنوع است.
- ·از نوشیدني هاي سالم مانندآب، دوغ پاستوريزه كم نمك بدون گاز استفاده شود.
- ·استفاده از سنگ نمك و نمك هاي تصفيه نشده براي خيساندن برنج و طبخ غذا ممنوع است.
- ·نمك مصرفی بايد تصفيه شده يددار باشد.
- ·نمک باید در ظروف با بسته بندی سالم و پوشش رنگی غیر قابل نفوذ در برابر نور نگهداری شود.
- ·بر روی بسته های نمک خریداری شده باید عنوان نمک خوراکی و درجه خلوص حداقل 2/99 درصد قید شده باشد .
- ·سبزي و صيفي تازه مانند كاهو، كلم، گل کلم، گوجه فرنگي و فلفل سبز دلمه اي به صورت سالاد یا کنار غذا سرو شود.
- ·شستشو و گندزدايي سبزي هاي خام جهت سرو درکنار غذا و تهیه سالاد (با رعايت مراحل سالم سازي سبزیجات) الزامي است.
- ·براي تهيه سالاد به جاي سس مايونز از آبليمو، سركه، آبغوره، آب نارنج ، انواع ادويه و پودر سبزيجات خشك شده و روغن زيتون با بسته بندي داراي مجوز بهداشتي استفاده شود.
- ·در صورت توزيع ميان وعده براي كاركنان ادارات از انواع ميان وعده هاي سالم از قبيل میوه تازه، نان و پنير، شير و خرما و يا خشكبار بهداشتي استفاده شود.
- ·مواد غذايي پخته شده نباید بيش از دو ساعت در دماي محيط قرار گيرد. در ضمن نگهداري مواد غذايي پخته توصيه نمي شود و تا حدامكان غذا بايد به اندازه مصرف روزانه تهيه شود.
- در صورت استفاده از ظروف يكبار مصرف برای سرو غذای گرم، از ظروف با پايه گياهي(نشاسته ذرت یا کاغذ) استفاده شود و استفاده از ظروف يكبار مصرف با پايه پلي استایرني بدليل مشكل انتقال مونومر ممنوع شود.
دكتر پريسا ترابي
دفتر بهبود تغذيه جامعه
معاونت بهداشت
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي