عوارض فست فودها
-چاقی و اضافهوزن، بیماریهای قلبی و عروقی و اختلالات گوارشی و کبد از عوارض مصرف اين مواد می باشد زیرا اين نوع غذاها با كالرى، نمك و چربى به ویژه اسید چرب اشباع بالا و ويتامين و مواد معدنى اندك، در دراز مدت خطر ابتلا به فشارخون بالارا افزايش ميدهند. نانهاي مورد استفاده در فستفودها نيز غالبا” بدون سبوس است که منجر به کاهش دریافت فیبر مورد نیاز بدن می شود.-شیوع برخی سرطان ها نیز از عوارض مصرف مداوم فست فودهاست كه به علت تركيبات نيترات و نيتريت ايجاد مي شوند.
-انواع چاشنيها و سسهایي که همراه با فست فودها مصرف می شوند محرک اشتها، ترشح اسيد معده و حركات سيستم گوارشي هستند که اين موضوع زمینه را براي پرخوري و بروز چاقي فراهم ميآورد.
-در رستوران هایی که فست فود سرو می شود، غالبا” غذاها از پیش آماده شده و در طول روز گرم نگه داشته می شوند به همين علت احتمال آلودگی در آنها افزایش می یابد.
-به هنگام سرخ کردن برخی مواد غذايي، درجه حرارت غذا به بالاتر از نقطه جوش می رسد و در چنین درجاتی بعضی مواد مغذی موجود در غذا به مقدار زیادی کاهش می یابد. همچنين هضم اين مواد در دستگاه گوارش به علت جربي بالاي آنها مختل مي گردد.
بیشترین افرادی که از مصرف غذاهاي آماده آسیب می بینند چه کسانی هستند؟
كودكان: با توجه به اين كه اين گروه در سن رشد قرار دارند و بيش از ساير سنين نيازمند مواد مغذي مي باشند، با مصرف بي رويه فست فودها و نوشابه هاي گازدار از دريافت مواد غذايي لازم براي رشد خود محروم مي شوند. از طرف ديگر مصرف اين مواد زمينه ابتلا به فشار خون بالا، چربی خون بالا و دیگر عوامل خطر ابتلا به بیماریهای مزمن در سنین بالاتر را فراهم می نمايد .
نوجوانان و جوانان: افرادي كه در یكی از وعده های غذایی روزانه خود فست فود مصرف می کنند، نسبت به سایر همسالان خود كالری، نمك و چربی بیشتر و ویتامین و مواد معدنی كمتری دریافت می كنند بنابراين با توجه به اينكه اين گروه در سن رشد و بلوغ هستند همچون كودكان در معرض خطر ابتلا به بيماري هاي مزمن در سنين بالاتر قرار مي گیرند.
مادران باردار: این افراد درمعرض افزایش فشارخون حاملگی قرار دارند بنابراین نه تنها نمك بالای این مواد بلکه افزودنیهای دیگر موجود در این غذاها نیز می تواند در آنها مشكل ساز شود. همچنين بسياري از اين ترکيبات به ویژه نيتروزآمينها از جفت عبور میکنند و احتمال ايجاد تومورهاي مغزي در نوزادان را نیز افزایش می دهند.
سالمندان: اين گروه سني به علت اينكه اكثرا” مبتلا به فشار خون بالا يا ساير بيماريهاي مزمن ديگر هستند بايد تا حد امكان از مصرف غذاهاي آماده پرهيز نمايند.
توصيه ها:
-در صورت تمايل زياد به مصرف غذاهاي آماده و براي كاهش مصرف اين مواد، تعداد دفعات مصرف را در طول زمان كاهش دهيد و تا حد امكان مواد غذايي را در شرايط مناسب از نظر نگهداري، نوع روغن مصرفي و با استفاده از مواد اوليه تازه و سالم در منزل تهيه كنيد.
-براى كاهش اثرات مضر فست فودها، از ميوه ها و سبزها ي سالم و تازه در كنار غذا استفاده نماييد. مصرف مقادیر مناسب اين مواد می تواند ویتامینهای لازم را برای بدن تامین نموده و اثرات مضر مواد سرطانزایی که با مصرف زياد غذاهاي آماده وارد بدن شده و در بدن انباشته می شود را خنثی نماید.
-مصرف غذاهای شور و چرب مانند پنیر پيتزا، چیپس، ترشی جات، خیارشور، انواع سس(کچاپ، مايونز و …) و سیب زمینی سرخ کرده كه معمولا” به همراه فست فودها مصرف مي شوند را كاهش دهيد.
-گوشت و سوسیس های موجود در همبرگر و انواع ساندویچ ها در حجم زياذ روغن سرخ شده و حاوی چربی زیادی هستند. همچنین انواع سس ها و پنیر پیتزا نیز مملو از چربی اضافی می باشند بنابراین ضمن توصيه به عدم استفاده از روغن های جامد، بر استفاده از روغن هاي مخصوص سرخ كردني در حجم كم براي موارد سرخ كردن و کاهش مصرف غذاهای چرب تاكيد می شود.
دكتر پريسا ترابي – كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه