نخستين همايش توليد فرآورده‌هاي غذايي با ماندگاري بالا برگزار مي‌شود

45 میلیون تن مواد غذایی
پرس آنلاین:نخستين همايش روش‌هاي افزايش ماندگ
صادرات اري فرآورده‌هاي غذايي (بدون مواد افزودني) با هدف هدايت پتانسيل تحقيقاتي کشور به سمت حل مشکلات صنايع غذايي، 12 و 13 اسفندماه سال جاري در تهران برگزار مي‌شود.


نخستين همايش روش‌هاي افزايش ماندگاري فرآورده‌هاي غذايي، (بدون مواد افزودني) در حالي برگزار مي‌شود که امنيت غذايي به عنوان عنصر اصلي سلامت جسماني و رواني هر روز در کشورهاي در حال توسعه، مورد تهديد قرار مي‌گيرد.
سيد علي مرتضوي، رئيس اين همايش، در کنفرانس خبري اين همايش گفت: از بين رفتن بخش زيادي از محصولات کشاورزي و اتلاف آنها از چرخه توليد تا مصرف، به صورت امري رايج درآمده است.
مرتضوي از تروريسم غذايي به عنوان مفهوم جدي در اين حوزه ياد کرد و افزود: علاوه بر مشکلات طبيعي، بحث تأمين و توزيع غذاي سالم در شرايط مختلف جنگي و حملات تروريستي تبديل به يک چالش جدي شده است که موضوع افزايش ماندگاري غذا بسيار حائز اهميت است.
وي اظهار داشت: نگاه کشورهاي جهان سوم به مسأله خوراک، رفع گرسنگي است در حالي که بايد اين مسأله به رفع گرسنگي سلولي تبديل شود به همين دليل توليد ريزمغذي‌ها، ويتامين‌ها و ترکيبات مورد نياز انسان از اهميت فراواني برخوردار مي‌شود.
رئيس نخستين همايش روش‌هاي افزايش ماندگاري فرآورده‌هاي غذايي گفت: برگزاري همايش ياد شده گامي مؤثر در توجه بيشتر مسوولان کشور نسبت به اهميت غذا است و توجه ويژه محققان و سرمايه‌گذاران کافي است تا در زمينه توليد فرآورده‌هاي غذايي با ماندگاري بالا، کم حجم با انرژي زياد و مزه‌اي مناسب به صورت انبوه در کشور انجام شود.
مرتضوي اظهار داشت: جاي تأسف است که با داشتن تکنولوژي قوي در حوزه مواد غذايي و محققان و دانشجويان فعال، همچنان در جايگاهي نامطرح در دنيا قرار داشته باشيم و اين در حالي است که چندي پيش، نشريه نيوزويک با توجه به رشد جمعيت دنيا، درباره اهميت غذا و مواد غذايي با تيتري برجسته به صراحت اعلام داشت که در آينده نزديک، «غذا» سلاح است.
وي همچنين به ميزان هزينه خانوارها براي تأمين غذا اشاره کرد و افزود: در کشورهاي در حال توسعه به طور ميانگين خانوارها 70 درصد درآمدشان را صرف تأمين مواد غذايي مي‌کنند در حالي که در کشورهاي صنعتي اين رقم بين 15 تا 18 درصد است.
رئيس نخستين همايش روش‌هاي افزايش ماندگاري فرآورده‌هاي غذايي با بيان اينکه مجلس شوراي اسلامي در برگزاري اين همايش دخيل است، بيان داشت: براي اينکه دستاوردهاي و پيشنهادات نهايي در اين همايش به دست آيد از مسوولين قانونگذاري، اجرايي و بهداشتي کشور دعوت شده که در اين همايش شرکت کنند.
مرتضوي با اشاره به آماري از وزارت تعاون گفت: صنايع غذايي از نظر ارزش افزوده در رتبه ششم کشور قرار دارد که اين ميزان 11 برابر ارزش افزوده لوازم صوتي و تصويري و 5.2 برابر صنايع نساجي و 4 برابر صنايع لاستيکي کشور است.

**جايگزيني مواد نگهدارنده طبيعي با شيميايي هزينه‌بر است
در ادامه اين نشست محمد حسين عزيزي، دبير علمي همايش، گفت: طبق آمار بانک مرکزي حدود 25 درصد از درآمد خانواده‌ها در کشور به طور متوسط صرف غذا مي‌شود در حاليکه اين ميزان در برخي از خانواده به 50 درصد و يا حتي بيشتر هم مي‌رسد.
وي افزود: بنابراين غذا براي خانوارها مهم است و بايد در حفظ و نگهداري آن با توجه به هزينه‌ توليد بالا دقت شود و از ضايعات آن جلوگيري به عمل آورد.
دبير علمي همايش در ادامه اين نشست در مورد علت عدم استفاده از مواد نگهدارنده طبيعي در صنايع غذايي کشور، اظهار داشت: دليل عمده آن گراني اين مواد و همچنين افزايش نهايي قيمت توليد است، اما؛ مي‌‌توان با فرهنگ‌سازي در بين مردم اين ذهنيت را در آن‌ها به وجود آورد که با پرداخت هزينه بيشتر براي استفاده از مواد سالم غذايي سالم مي‌توان هزينه‌هاي درماني را کاهش داد و اين هزينه‌ها را جايگزين يکديگر کرد.
وي افزود: کل دنيا به سمت سالم سازي مواد غذايي در حال پيش‌روي است و ما هم در کشور جايگزين‌هاي مناسب طبيعي به جاي افزودني‌هاي شيميايي داريم که اين موضوع مي‌تواند به سلامت جامعه کمک شاياني کند.
بر اساس اين گزارش، اين همايش در نظر دارد تا با بهره‌گيري از تجارب کليه کارشناسان و متخصصين علوم و صنايع غذايي کشور نگاه دقيق‌تري به روش‌هاي متداول افزايش ماندگاري محصولات و توليدات صنايع غذايي کشور در سه بخش مواد اوليه، فراوري و توليد و همچنين بسته‌بندي و نگهداري داشته باشد.