نمونه ها و نکاتی برای اجرای ۵S

نشان داده شده است که یک مدل ژاپنی مؤثر برای افزایش راندمان عملیاتی در کنار افزایش ایمنی و کیفیت مواد غذایی در کارخانه های فرآوری مواد غذایی است.
هدف اصلی ۵S کمک به شرکت ها برای ایجاد مکان های ایمن ، مرتب ، تمیز و ساختاری با کاهش ضایعات است.
به گزارش اختصاصی فودکلینیک، از آنجایی که بیش از ۸۵ درصد از مسائل مربوط به ایمنی مواد غذایی در یک مکان به طور کلی برمیگرده به عدم موفقیت در شیوه های تولید خوب (GMP) به جای آنالیز خطر و تجزیه و تحلیل نقاط بحرانی، ۵S از سطح صنعت به عنوان راهی برای مطابقت با نوسازی ایمنی مواد غذایی بهره برداری نموده است. مقررات مبتنی بر قانون که بر پیشگیری تمرکز دارد.
این ۵ اصل عبارتند از:

  1. مرتب کردن: Sorting
    وجودِ هر چیزی بایستی بر مبنای هدفی باشد.
    انتخاب کنید هر آنچیزی رو که در محیط کار ضروریست و بقیه چیزهای غیر ضروری را از محل کار دور کنید.
  2. هر چیزی رو در جایگاه مخصوصِ خود قرار دهید: set in order
    اشیاء رو به نحوی سازماندهی کنید که در موارد ضروری به آنها دسترسی داشته باشین و پس از استفاده بتونین آنها را در جای خود قرار دهید.
  3. همه وسایل بایستی در بهترین حالتِ خودشون و به بهترین نحوِ ممکن نگهداری شوند: Shine: clean & well-maintained
  4. استانداردسازی:
    تمامی دستورالعمل ها بایستی شفاف بوده و برای تمامی پرسنل قابل فهم، درک و فالو کردن باشد.
  5. پایداری و ماندگاری:
    فرهنگ بهینه سازی در سازمان برقرار باشد به نحوی که اعضای سازمان مشتاق به پیدا کردن روش های بهتر و کارآمدتر برای انجام کارها باشند. sustain

مزایای اصلی ۵S برای یک پردازنده مواد غذایی

  1. از ادغام گسترده فرآیندهای کاری سازمان، از طریق مشارکت همه کارمندان پشتیبانی می کند.
  2. ایجاد یک پلتفرم پایدار جهت اجرای منظم شیوه های تولید ناب با هدف کاهش ضایعات و ناهماهنگی ها و در نهایت افزایش و بهبود ارزش افزوده کار.
  3. روحیه و انگیزه کارکنان را از طریق مشارکت جمعی بالا می برد.
  4. روند کار را ساده کرده و هزینه های عملیاتی را کاهش می دهد.
  5. کارمندان را در کمک به ایجاد یک محل کار ایمن تر و با ثبات تر درگیر می نماید.

*نحوه اجرای ۵S در صنایع غذایی
کارمندان ارشد و مدیریت احتمالاً همه از ۵S به عنوان یک مفهوم آگاه هستند ، اما اجرای آن نیاز به همکاری نزدیک با کارگران دارد.
*مشخص ساختن محدوده: از آنجا که ۵S می تواند برای هر بخش سازمانی ، هر ترکیب کالا یا خدمات ، مناطق مختلف ، تجهیزات ، اقلام ، افراد و غیره اعمال شود ، مهم است که یک محدوده ی فعالیت برای معرفی آن تعیین کنید.
پس از پرداختن به مسائل مربوط به ایمنی و کیفیت مواد غذایی در یک گیاه ، می توان از ۵S برای تمرکز ویژه بر کاهش هزینه های بهره برداری یا اثرات محیطی استفاده کرد. عملی ترین روش برای تمرکز تلاش های ۵S در یک مرکز غذایی ، همسویی انتظارات اصلی و انطباق آنها با GMPs ، و روش های ایمنی و بهداشتی است.

*تعهد مدیریتی و انگیزه کارمندان: روش ۵S برای فرآیندهای کاری کاربرد دارد ، که کارمندان خط مقدم مسئولیت آن ها را برعهده دارند — بنابراین ، ۵S به آنها تعلق دارد و باید آنها را آموزش داد ، بروز رسانی کرد و علاقمند ساخت. اگر مدیریت متعهد به ارائه رهبری ، منابع و پشتیبانی از تلاش ۵S نباشد، این امر امکان پذیر نخواهد بود.

آموزش و پرورش کارمندان : برای اینکه ۵S مؤثر باشد ، به هر کارمندِ مسئول یک منطقه کاری اختصاص دهید. به طور مرتب (یا طبق نیاز) وظایف منطقه کاریشان را به آنها آموزش دهید ، و آنها را بروز رسانی کنید. ۵S یک روش بصری است ، بنابراین به کارمندان اجازه دهید کشف کنند که کدام روش از دیدگاهِ خودشان، بهترین و اثربخش ترین خواهد بود ، زیرا ایده های آنها به احتمال زیاد موفق ترین هستند. همانطور که Senge (2006) بیان کرد ، هنگام درک سیستم های کاری ، آنها را ساده نگه دارید زیرا پیچیدگیِ پویا چیزی فراتر از جزئیاتِ محض است.
بررسی پیشرفت ها: برای حفظ پیشرفت های ۵S ، یک سیستم بررسی ایجاد کنید که در آن کارمندان برای ممیزی سایر بخش ها آموزش دیده باشند. در عوض ، آنها به یک چک لیست طولانی نیاز ندارند ، به سادگی کارِ بررسی را به بخش هایی تقسیم کنید و به صورت چرخشی به گروه های مختلف اختصاص دهید. اجازه دهید کارمندان بطور مستمر به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه برای بحث و پیشنهاد راه حلهای مربوط به ایمنی و کیفیت مواد غذایی با هم ملاقات کنند.
۵S می تواند باعث بهبود استانداردهای بهداشتی و استانداردهای انتقال مواد در یک تأسیسات غذایی شود. با بهره گیری از ابزارها و تجهیزات با کیفیت بالا ، کدگذاری شده ، بهداشتی که دارای معیار استانداردی برای انتخاب ، ذخیره سازی ، مراقبت از تجهیزات هستند ، می توان بهره وری بهتری را نیز بدست آورد.
این در نهایت به حفظ شرایط بهداشتی در یک مکان کمک می کند ، که برای اطمینان از رعایت مقررات ایمنی مواد غذایی و بهداشتی ، استانداردهای صنعت و انتظارات مشتری ضروری است.
بنابراین ، روش ۵S ، هنگامی که به طور مداوم انجام می شود ، می تواند تفاوت زیادی در جلوگیری یا کاهش تخلفات ایمنی مواد غذایی و بیماری های ناشی از غذا ایجاد نماید.

منبع:www.foodsafetymagazine.com

 

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

به بالای صفحه بردن