هشدار جدي درباره مصرف غذاهاي صنعتي

ميوه‌ها در فرايند کمپوت سازي به علت حرارت زياد، تمام ويتامين‌ها و فيبرهاي خود را که ارزش غذايي آنها را تشکيل مي‌دهند، از دست مي‌دهند و در نهايت يک شربت غليظ قندي به عنوان کمپوت تهيه مي‌شود که فاقد هر گونه ارزش غذايي است. يکي از اصول اساسي تغذيه صحيح، پرهيز از مصرف سه ماده زيانباري است که متأسفانه امروزه جايگاهي ثابت در غذاهاي مصرفي انسان‌ها يافته‌اند. اين سه مورد عبارتند از: ۱- قند و شکر، و غذاهايي همچون انواع شيريني‌ها و نوشيدني‌هاي صنعتي که مستقيما حاوي قند و شکر هستند. ۲- نمک و غذاهايي همچون انواع تنقلات بي‌ارزش (چيپس،پفک،چوب شور و …) که حاوي مقادير زيادي نمک هستند. ۳-انواع چربي و روغن، به ويژه اقلام نامرغوب آنها که علاوه بر ايجاد چاقي و بيماري‌هاي گوناگون ناشي از آن، افراد را در معرض ابتلا به انواع بدخيمي‌ها و سرطان‌ها نيز قرار مي‌دهند. بديهي است که هر چه ميزان مصرف قند، نمک و چربي در برنامه غذايي افراد کمتر باشد، احتمال ابتلا به بيماري‌‌هاي مختلف کاهش مي‌يابد و بر عکس، هر چه مصرف آنها بيشتر باشد، احتمال بروز بيمار‌ي‌‌ها و ناتواني‌ها، به ويژه بيماري‌هاي غيرواگيري همچون چاقي، ديابت، پرفشاري خون، بيماري‌هاي قلبي-عروقي، بيماري‌هاي گوارشي، سرطان‌ها و … افزايش خواهد يافت. کمپوت و شيريني براي بيماران هديه نبريد مرسوم شده هنگام عيادت از بيماران، انواع کمپوت‌ها و شيريني‌ها به آنها هديه داده مي‌شود، حال آن که با توجه به توضيحات فوق‌الذکر، اين‌گونه فراورده‌هاي غذايي حتي براي افراد سالم نيز زيانبارند، چه رسد به بيماران که نياز بيشتري به پرهيز از غذاهاي مضر و مصرف غذاهاي غذاهاي مفيد و ارزشمند دارند. پس اگر سلامت عزيزان بيمارمان برايمان اهميت دارد، بايد از ارائه اقلام زيانباري مثل کمپوت‌ها، شيريني‌ها و شکلات‌ها، آبميوه‌هاي صنعتي و … به آنها خودداري شود و به جاي آن از غذاهاي سالم و طبيعي و واجد ارزش تغذيه‌اي بالا، از جمله ميوه‌هاي تازه استفاده شود. منابع اصلي شکر، نمک و روغن منابع اصلي شکر، نمک و روغن، غذاهاي فراوري شده هستند؛ غذاهايي همچون انواع کنسروها و کمپوت‌ها، سوسيس و کالباس، نوشيدني‌‌هاي صنعتي و انواع شيريني‌هايي که در کارخانه‌هاي صنايع غذايي و طي اجراي فرايندهايي بر روي موادغذايي خام توليد مي‌شوند و از انواع افزودني‌ها، اعم از شيميايي و طبيعي (نظير نگهدارنده‌ها، طعم‌دهنده‌ها،و رنگ‌ها) نيز در توليد آنها استفاده مي‌شود. در واقع، هر کدام از غذاهاي فراوري شده، حاوي يک يا چند قلم از ۳ ماده زيانبار مذکور هستند. مثلاً انواع ميوه‌ها که منابع غذايي بسيار سودمندي محسوب مي‌شوند، طي فرايند کمپوت‌سازي و بر اثر حرارت پخت،‌تمام ويتامين‌ها و فيبر با ارزش خود را از دست مي‌دهند و صرفاً به يک شربت غليظ قندي، فاقد هر گونه ارزش غذايي است، تبديل مي‌شوند. همچنين، بسياري از سبزي‌ها يا منابع پروتئيني نظير گوشت، مرغ و ماهي، طي فرايند کنسروسازي مواد مغذي خود را از دست مي‌دهند و ضمناً مقادير زيادي نمک و روغن نيز به آن‌ها افزوده مي‌شود. در محصولاتي مثل سوسيس و کالباس، حتي اگر از مرغوب‌ترين مواد اوليه هم تهيه شده باشند، مقادير زيادي نمک و چربي (آن هم از مضرترين انواع آن) وجود دارد که سلامت انسان را جدا به خطر مي‌اندازند. در تهيه غذاهاي فراوري شده، از مواد نگهدارنده شيميايي نيز استفاده مي‌شود که حتي انواع تاييد شده و مجاز آن‌ها نيز مخاطراتي را براي سلامت افراد در پي دارند، چه برسد به انواع غير مجاز که به خودي خود مي‌توانند سبب بروز بسياري از بيماري‌ها (که برخي سرطان‌ها نيز از جمله آن‌ها هستند) شوند. چه غذاهايي را جايگزين غذاهاي فراوري شده کنيم ضروري است که براي دستيابي به سلامت و حفظ و ارتقاي آن، در انتخاب مواد غذايي مصرفي بيش از پيش دقت کنيم و ضمن پرهيز از مصرف قندوشکر، نمک و چربي‌ها، مواد غذايي سالم و طبيعي نظير محصولات آردي تهيه شده از غلات کامل (سبوس ‌دار)، گوشت‌‌هاي قرمز و سفيد و کم‌چرب، به ويژه ماهي، مقادير مناسب از روغن‌هاي سالم، شامل روغن‌هاي گياهي مايع همچون روغن آفتابگردان، ذرت، سويا، کنجد و زيتون، شير و ماست کم چرب، پنير و کشک کم نمک و ميوه‌ها و سبزي‌هاي تازه را جايگزين مواد غذايي فراوري شده‌اي نماييم.

به بالای صفحه بردن