محققان علوم پزشکی اعلام کردند افزایش شباهت های غذایی در سراسر جهان ، تهدیدی برای سلامت و امنیت غذایی است.
محققان علوم پزشکی اعلام کردند افزایش شباهت های غذایی در سراسر جهان ، تهدیدی برای سلامت و امنیت غذایی است.
بر اساس گزارش یک گروه بین المللی از دانشمندان که روز دوشنبه منتشر شد بررسی ها از دهه 60 میلادی تاکنون در 150 کشور نشان می دهد مصرف غذاهایی همچون برنج ، گندم ، سویا و روغن آفتاب گردان در غذاهای روزانه مردم سراسر جهان ، افزایش چشمگیری دارد.
به گفته دکتر کولین کوری و همکارانش ، مصرف کالری ، پروتئین و چربی در سراسر جهان ، افزایش یافته است و چنین تغذیه ای به افزایش خطر بروز بیماری های قلبی عروقی، سرطان و دیابت منجر شده است.
به گفته محققان ، شباهت های غذایی مردم جهان نسبت به 50 سال پیش ، به میزان 36 درصد افزایش یافته است.
این دانشمندان می گویند مردم بخش های شمالی اروپا با استفاده از رژیم مدیترانه ای ، میوه و سبزیجات بیشتری مصرف می کنند و میزان مصرف گوشت آنان کمتر است و این رژیم مدیترانه ای ، سلامت آنان را تضمین می کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز ، این رژیم ، خطر مرگ ناشی از مشکلات عروقی را کاهش می دهد.
رژیم مدیترانه ای یک رژیم مشخص و ثابت نیست.
نحوه پخت غذا در کشورهای مدیترانه ای مثل یونان، ایتالیا، اسپانیا، جنوب فرانسه، ترکیه و تونس متفاوت است، ولی به طور کلی غذای روزانه آنها بر اساس غلات ( عموماً نان، ماکارونی، برنج و گندم پرک شده ) میوه تازه و خشک شده سبزیجات و غلات روغن زیتون سیر و دیگر ادویه ها و طعم دهنده های گیاهی دانه ها ماهی و سایر غذاهای دریایی تعریف می شود.
اکثر مواد غذایی بصورت تازه خریداری و تهیه می شوند.
مصرف محصولات لبنی تخمیری مثل پنیر و ماست بالاست، ولی شیر و کره به مقدار کمتری مصرف می شود.
مصرف گوشت نیز کم است.
شیرینی جات نیز در مواقع خاصی مصرف می شوند.
این برنامه غذایی حاوی مقدار کمی چربی اشباع و چربی غیر اشباع با چند باند مضاعف ( PUFA ) است، زیرا عمده چربی آن از روغن زیتون و دانه های روغنی تامین می شود که عمدتاً حاوی روغن های غیر اشباع با یک باند مضاعف هستند.
میزان کم چربی اشباع در رژیم مدیترانه ای، مهمترین نقطه قوت و مثبت آن است. مضرات مصرف روغن های اشباع برای سلامتی بدن طی تحقیقی که در چند کشور انجام شد، مشخص گردید.
این تحقیق وسیع نشان داد با افزایش مصرف روغن های اشباع ، آمار مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی به وضوح افزایش می یابد.
در همین زمان، افرادی که رژیم مدیترانه ای را مصرف کرده بودند، خصوصاً ساکنین جزیزه Crete در یونان، کمترین میزان سکته و بیماری های قلبی را داشتند که دلیل آن مصرف کم چربی اشباع بود، درحالیکه مصرف چربی کل که بیشتر آن را روغن زیتون تشکیل می داد، بالا بود.
در این زمان محققان به اهمیت رژیم غذایی پی بردند.
ولی به جای مصرف رژیم مدیترانه ای پر فایده ، مصرف روغن های تجاری غیر اشباع را توصیه کردند که در حقیقت جایگزینی برای چربی های اشباع بود.
محققان بار دیگر به بررسی دقیق رژیم مدیترانه ای و روغن زیتون روی آورده اند.
مردم نواحی مدیترانه سالهاست که از مصرف این برنامه غذایی لذت می برند و اکنون این گونه غذاها برای تمام مردم دنیا قابل دسترسی و اجراست و کسب سلامتی حاصل اجرای این برنامه است
توسط : مهندس زینعلی خانی