پالم از شیر می‌رود، در شکلات و بستنی می‌ماند

حذف خمير مرغ از سوسيس و كالباس

نویسنده : زهرا چيذري

تنها يك روز ديگر تا پايان مهلت حذف پالم از لبنيات باقي مانده است. هر چند اين روغن هنوز همچنان در بسياري از صنايع غذايي استفاده خواهد شد و بنا به تعبير ديناروند امكان حذف آن وجود ندارد اما رئيس سازمان غذا و دارو قصد كوتاه آمدن از حذف خمير مرغ براي تهيه سوسيس و كالباس را ندارد و عزمش را جزم كرده تا اين خميري را كه به سلامتش هيچ اعتباري نيست از اين خوراكي‌ها حذف كند.
تنها يك روز ديگر تا پايان مهلت حذف پالم از لبنيات باقي مانده است. هر چند اين روغن هنوز همچنان در بسياري از صنايع غذايي استفاده خواهد شد و بنا به تعبير ديناروند امكان حذف آن وجود ندارد اما رئيس سازمان غذا و دارو قصد كوتاه آمدن از حذف خمير مرغ براي تهيه سوسيس و كالباس را ندارد و عزمش را جزم كرده تا اين خميري را كه به سلامتش هيچ اعتباري نيست از اين خوراكي‌ها حذف كند.دكتر رسول ديناروند در حاشيه نخستين كنگره تخصصي ساخت بيمارستان و مديريت منابع و تجهيزات، پاسخگوي سؤالات غذايي خبرنگاران بود؛‌سؤالاتي درباره روغن پالم و خمير مرغ كه حكايت از نگراني جامعه از نا‌امني سبد غذايي كشور دارد. به خصوص اينكه طي يكي دو ماه اخير اخبار و تصاويري از انواع و اقسام تخلفات غذايي منتشر شده كه حساسيت مردم را بيش از پيش برانگيخته و از اعتمادشان به آنچه مي‌خورند، كاسته است. سازمان غذا و دارو اما براي بخشي از اين چالش‌ها برنامه‌هايي دارد هر چند ديناروند به صراحت اعلام كرده است حذف روغن پالم در برخي محصولات امكان‌پذير نيست.  اين بدين معناست كه هنوز در بسياري از محصولات غذايي اين روغن براي خودش حكومت دارد.

شيريني، ‌شكلات و غذاهاي سرخ كرده با طعم پالم 
به گفته ديناروند مثلاً در صنعت شيريني‌سازي و شكلات در صورت حذف روغن با ترانس كم ناچار به استفاده از روغن با ترانس بالا خواهيم بود. به طوري كه سقف دريافتي روغن اسيد چرب اشباع بايد حداكثر 10درصد انرژي روزانه باشد و روغن جامد گياهي بايد به طور كامل از مصرف روزانه حذف شود. وي درباره ميزان بالاي پالم در روغن‌هاي سرخ كردني نيز پاسخ صريحي نداد بلكه به دادن پيامي بهداشتي اكتفا كرد و گفت: مصرف روغن سرخ‌كردني از عادات بد غذايي است كه مردم بهتر است سرخ كردن را به تفت دادن تغيير دهند و به جاي اين روغن از روغن‌هاي با ترانس پايين مثل روغن زيتون و كنجد مصرف كنند. بنا به تأكيد رئيس سازمان غذا و دارو، وزارت جهاد كشاورزي به دنبال برنامه بلندمدت جايگزين استفاده از دانه‌هاي روغني است چراكه 90 درصد نياز به اين دانه‌هاي روغني وارداتي است و برنامه جدي براي توسعه كشت اين دانه‌هاي روغني مفيد مانند كلزا در دست است.

خمير ضايعات مرغ در سوسيس و كالباس 

با وجود اين اما خوراكي‌هاي مضر فقط در روغن پالم خلاصه نمي‌شود و دامنه آن بسيار گسترده است.  فست فود يا غذاهاي آماده به خودي خود يكي از خوراكي‌هايي است كه مخالفت سرسختانه پزشكان و متخصصين تغذيه را به همراه دارد، نكته قابل تأمل درباره اين قبيل خوراكي‌ها مواد اوليه‌اي است كه از آن تهيه مي‌شوند. خمير مرغ يكي از اصلي‌ترين اين مواد است كه بنا بر شواهد از ضايعات مرغ تهيه مي‌شود نه گوشت مرغ سالم. خمير مرغ، ماده اصلي و پايه بسياري از فرآورده‌هاي گوشتي كشور است كه از حدود 15 سال پيش به صورت جدي وارد صنعت فرآوردهاي گوشتي كشور شده است و رفته رفته جايگزين گوشت قرمز شد.

خمير مرغي كه در كشور تهيه مي‌شود مايعي است حاصل از پودر اسكلت باقيمانده از مرغ‌هايي كه ران و سينه آنها جدا شده است يا از رستوران‌ها و مرغ‌فروشي‌هاي سطح شهر جمع‌آوري مي‌شود و در واقع خمير اسكلت يا ضايعات ناميده شود. بخشي از اين خمير هم از مرغ‌هاي تخمگذاري (در صنعت به آنها مرغ هلندي يا مادر مي‌گويند) تهيه مي‌شود و به دليل چثه‌ريز و آلودگي كه دارند، كشتارگاه‌ها قادر به خروج كامل امعا و احشاي اين مرغ‌ها نيستند و خمير حاصل از اين مرغ‌ها سرشار از باقيمانده امعا و احشاي حفره بطني و صدري است.

به همين دليل است كه دكتر رسول ديناروند رئيس سازمان غذا و دارو با اشاره به اقدامات انجام شده در جهت تأمين سلامت فرآورده‌هاي پروتئيني به ويژه سوسيس و كالباس گفت: در سوسيس و كالباس قدم اول حذف خمير مرغ در تهيه اين محصولات است. بخشنامه مربوطه ابلاغ شده و در شش ماه دوم امسال عملياتي مي‌شود. روز گذشته هم رئيس سازمان غذا و دارو يك بار ديگر تأكيد كرد: اجازه استفاده خمير مرغ در فرآورده‌هاي سوسيس و كالباس تمديد نمي‌شود و مهلت آن در حال سپري شدن است. بنا به تأكيد وي سلامت خمير مرغ از نظر وزارت بهداشت قابل تضمين نيست. بخشنامه مربوط به اين موضوع نيز صادر شده است. اميدواريم به زودي و به تدريج خمير مرغ از توليد سوسيس و كالباس حذف شود. با وجود اين آيا قصه خوراكي‌هاي ناسالم به سر مي‌رسد يا اين داستان همچنان ادامه دارد.