گوشت‌ منجمد يا تفاله بي​خاصيت

كسب‌وكار» فروش گوشت‌هاي تاريخ مصرف گذشته را بررسي مي​کند

كيفيت و قيمت گوشت‌هاي يخ زده و منجمد وارداتي و مقايسه آن با گوشت‌هاي توليد داخل و بي‌توجهي مسئولان مربوط به اين موضوع، نگراني‌هايي را در پي داشته است. در حالي كه دامپروران داخلي براي فروش محصول خود با مشكلاتي روبه‌رو هستند، رويكرد دولت برای تامين بخشي از نيازهاي داخلي گوشت قرمز همچنان بر واردات است.

تاریخ انتشار : جمعه ۱۳ تير ۱۳۹۳ ساعت ۲۰:۵۴
كيفيت و قيمت گوشت‌هاي يخ زده و منجمد وارداتي و مقايسه آن با گوشت‌هاي توليد داخل و بي‌توجهي مسئولان مربوط به اين موضوع، نگراني‌هايي را در پي داشته است. در حالي كه دامپروران داخلي براي فروش محصول خود با مشكلاتي روبه‌رو هستند، رويكرد دولت برای تامين بخشي از نيازهاي داخلي گوشت قرمز همچنان بر واردات است.

يكي از دلايل دولت مبني بر تامين بخشي از نيازهاي گوشت قرمز در كشور از راه واردات، تفاوت قيمت اين محصول در داخل و خارج است. در حالي كه گوشت‌هاي منجمد وارداتي با شيوه مصرف خانوارهاي ايراني همخواني ندارند و اين گوشت‌ها پس از خريداري و نگهداري در فريزرهاي خانگي نه تنها خاصيت اصلي خود را از دست مي‌دهند، بلكه در برخي موارد نيز سلامت افراد را به خطر مي‌اندازند.

عمر ماندگاري گوشت تاريخ گذشته حداكثر 25درصد
چند دهه‌اي است كه واردات گوشت منجمد براي پوشش و تنظيم بازار مصرف داخلي انجام مي‌شود. افزون بر توليد سالانه يك ميليون تن گوشت قرمز در كشور، نياز به واردات 100 تا 200 هزار تني اين ماده پروتئيني، باعث شده تا شركت‌هاي دولتي، شبه‌دولتي و خصوصي به كار واردات گوشت از برزيل، استراليا و هندوستان روي آورند. به علت طولاني بودن مسير مبدا تا مقصد، واردات گوشت قرمز از اين كشورها همواره به صورت منجمد و يخ زده انجام شده است. گرچه تفاوت زيادي بين گوشت تازه و يخ زده از نظر ويتامين‌ها و املاح وجود ندارد اما مصرف آن شرايط خاصي دارد كه بيشتر مصرف‌كنندگان از آن آگاه نيستند و با پرداخت قيمت‌هاي گزاف، از خاصيت آن بهره‌اي نمي‌برند.
عباس عباسي، مديركل نظارت بر بهداشت عمومي و مواد غذايي، هفته گذشته از فروش گوشت‌هاي تاريخ مصرف گذشته پس از آزمايش دوباره مبني بر قابل مصرف بودن آن خبر داده و گفته بود: پس از انجام آزمايش‌هاي ميكروبي و شيميايي روي محموله گوشت‌هاي تاريخ گذشته، مي‌توان 25 درصد عمر ماندگاري محموله را در شرايط خاص به آن اضافه كرد. بنابراين، در صورت انقضاي مصرف يك محموله گوشت، آن محموله ضبط موقت مي‌شود سپس موضوع به مراجع قضايي اعلام و آزمايش‌هايي روي آن انجام مي‌شود. اگر همه آزمايش‌ها خوب بود با نظارت سازمان دامپزشكي، حداكثر 25 درصد عمر ماندگاري در شرايط طبيعي براي مصرف آن اضافه مي‌شود.

واردات گوشت، بازار مكاره‌اي براي رانت‌خواران
پايين آمدن قدرت خريد اقشار متوسط و روبه پايين جامعه، روند مصرف گوشت يخ زده را در سال‌هاي اخير افزايش داده است. در حالي كه كشورهاي صادركننده با كمك دلالان و سودجويان داخلي پس از بررسي بازار ايران، قيمت‌هاي خود را بالا برده‌اند و واردكنندگان نيز همسو با آنان، بازار مكاره‌اي براي سودجويي بيشتر از جيب محرومان ترتيب داده‌اند. قيمت گوشت منجمد تفاوت چنداني با گوشت تازه داخلي كه از دامپروران خريداري مي‌شود، ندارد اما دلالان و واسطه‌گران همچنان به سودهاي كلان مي‌رسند و توليدكننده و مصرف‌كننده نيز زيان مي‌بينند.
محسن مشكات، معاون پيشگيري و بهداشتي سازمان دامپزشكي، نيز استفاده از برخي محموله‌هاي تاريخ گذشته گوشت قرمز را پس از انجام آزمايش‌هايي مجاز دانسته و مي‌گويد: تاريخ انقضاي مصرف براي گوشت قرمز 2 سال است اما برخي كشورها براساس شرايط احتمالي نگهداري و سردخانه‌اي گوشت و براي اطمينان بيشتر، اين مدت زمان را كاهش مي‌دهند. البته اين مورد براي تمامي محموله‌ها اتفاق نمي‌افتد و شايد براي 5درصد از آنها باشد.
وي مي‌افزايد: در چنين صورتي پس از نمونه‌برداري از گوشت تاريخ گذشته و انجام آزمايش‌هاي شيميايي و ميكروبي و در صورت نداشتن مشكل، براي يك دوره زماني كوتاه‌مدت اجازه مصرف گوشت صادر مي‌شود. اين مدت زمان يك چهارم زمان تاريخ مصرف گوشت در نظر گرفته مي‌شود و اين آخرين فرصت براي استفاده از گوشت تاريخ مصرف گذشته است.

گوشت‌هاي يخ زده بي‌خاصيت
شرايط نگهداري گوشت قرمز يخ زده به صورت صنعتي در فريزر و در دماي منفي 18 تا 20 درجه سانتي‌گراد براي 2سال در نظر گرفته مي‌شود اما اگر تنها در يكي از مراحل حمل و نقل اين شرايط فراهم نباشد، گوشت خاصيت غذايي خود را از دست مي‌دهد. يخ‌زدايي در زمان مصرف گوشت قرمز بايد به صورت كاملا درست انجام شود و خونابه گوشت ايجاد نشود. در اين صورت آهن و ويتامين‌هاي موجود در گوشت از بين رفته و تنها تفاله آن باقي مي‌ماند. بدون ترديد كمتر خانواده‌اي از نحوه مصرف گوشت منجمد آگاهي دارد و چون اين نوع گوشت به صورت بسته‌بندي‌هاي بزرگ 4تا 5كيلوگرمي در فروشگاه‌ها به فروش مي‌رسد و مصرف‌كنندگان نيز بدون اطلاع، آن را ذوب و سپس در فريزر نگهداري مي‌كنند. اين روش، يعني نگهداري از تفاله گوشت قرمز كه شايد داراي اندكي مواد و املاح پروتئيني باشد. در چنين وضعيتي خاصيت گوشت‌هاي تاريخ گذشته‌اي كه دوباره به بازار مصرف سرازير مي‌شود را مي‌توان حدس زد!
مشكات در اين زمينه بيان مي‌كند: گوشت‌هايي كه از خارج وارد مي‌شود، به درخواست و توصيه ما تاريخ مصرف آن مشخص و درج مي‌شود و مدت ماندگاري را ما تعيين مي‌كنيم. چون تاريخ‌ها يك ساله است بنابراين پس از انقضاي مصرف و انجام آزمايش‌هاي مربوط مي‌توان براي مدت زمان كوتاهي گوشت‌ها را مصرف كرد.
وي مي‌افزايد: اگر محموله گوشتي داراي شرايط مصرف از نظر خاصيت و شكل ظاهري، نباشد و موارد شيميايي و ميكروبي در آن اثر منفي روي گوشت گذاشته باشند از چرخه مصرف خارج مي‌شود.