پنج شنبه , ۲۸ دی ۱۳۹۶
خانه / اخبار / طعم غذاهای سنتی مازندران زیر زبان خلیج نشین‌ها/ ثبت ملی غذاها

طعم غذاهای سنتی مازندران زیر زبان خلیج نشین‌ها/ ثبت ملی غذاها

عطر و طعم غذاهای محلی مازندران علاوه بر گردشگران نوروزی به مشام حاشیه‌نشینان کشورهای عضو اکو و دریای خزر رسیده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: هر نقطه از مازندران غذاهای محلی و سنتی منحصربه‌فرد و خاص خود را دارد که از جاذبه‌های گردشگری و سفر به این استان پرجاذبه و زیبا به شمار می‌رود.

بادنجان کباب، مرغ شکم پر، آلواسفناج، ماهی پلو از غذاهای سنتی مازندران است که همواره علاقه‌مندان خاص خودش رادار است. بادنجان کباب غذایی که  خانه ارباب و فقیر نمی‌شناخت، مهمانی و عروسی نبود که برگزار شود و در سفره‌اش بادنجان کباب نباشد و همچنان  از خورشت‌های موردعلاقهٔ شهرستان رامسر است و ساکنان کشورهای عضو اکو و دریای خزر و یا کشورهای عرب نشین در سفر به مازندران، طعم غذاهای محلی ازجمله بادنجان کباب، هلی آش، ترش آش و غیره را چشیده‌اند.

بادنجان کباب خورشتی است که با گردو، رب انار و سبزی‌ها معطر و بادنجان پخت می‌شود و سرشار از فیبر بوده و دارای طعم و مزه‌ای شگفت‌انگیز و به همین واسطه بسیار پرطرفدار و اشتها برانگیز است.

این خورشت یک غذای اصیل و بومی رامسر است و مدیر کل سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: امروزه یکی از مؤلفه‌هایی که در حوزه محصولات گردشگری اهمیت و جذابیت خاصی دارد، غذاست.

دلاور بزرگ نیا افزود: غذا به‌عنوان یک جاذبه گردشگری در جهان تعریف‌شده و با توجه به تنوع طعم و مزه و رنگ و لعاب غذاها به‌ویژه غذاهای ایرانی و بخصوص غذاهای استان‌های مازندران و گیلان، مازندران نیز می‌تواند در این بخش بسیار موفق بوده و گردشگران زیادی را جذب کند.

وی اضافه کرد: اعتراف می‌کنم که استان گیلان در حوزه غذا و معرفی جذابیت‌های آن موفق‌تر عمل کرده و مازندران در این زمینه زیاد کارنکرده است و البته مهم‌ترین کاری که باید انجام دهیم، برگرفتن تجربه از موفقیت‌های دست‌یافته در این حوزه و عمل کردن به آن است.

بزرگ نیا با تأکید  براین که غذا خود یکی از شاخصه‌های جذب گردشگر است، بیان کرد: بادنجان کباب و دیگر غذاهای سنتی می‌تواند مانند اکبر جوجه تبدیل به یک برند ملی و بین‌المللی شود اگر که بتوان به آن تنوع ویژه بخشید.

ایرانی‌ها حکمت دارو و غذا را گره زده‌اند

وی گفت: ایرانی‌ها در هیچ زمان غذا را صرفاً  به‌عنوان یک عامل شکم‌پرکن محسوب نمی‌کردند بلکه همواره حکمتی را برای پخت غذاهای خود داشته و می‌دانستند که چه غذایی در تابستان باید بخورند و در زمستان نیز و به همین سبب می‌توان گفت که ایرانی‌ها حکمت دارو و غذا را به هم گره زدند.

وی در خصوص ثبت ملی  این غذای سنتی و بومی رامسر نیز بیان داشت: درخواست مردم رامسر این است تا این غذا به ثبت ملی برسد ولی تاکنون برنامه‌ای دراین‌باره نداشتیم ولی از همکاران خود در ثبت میراث ناملموس درخواست می‌کنم تا کارشناسی‌های مربوط به این درخواست را انجام دهند و اگر مانعی نباشد هیچ دلیلی برای سرعت بخشیدن به این خواسته مردم رامسر ندارم.

کماج، تتک، پنجی کش ازجمله نان‌های محلی مناطق مختلف مازندران است که پخت آن در روستاهای ییلاقی و کوهستان همچنان ادامه دارد و همواره در ایام نوروز، زنان روستایی مازندران با پخت نان‌های سنتی و محلی، سفره‌های عید را می‌آرایند و از مهمانان نوروزی پذیرایی می‌کنند و یا به‌عنوان سوغات به مسافران هدیه می‌دهند.

نان های محلی سوغات گردشگران بهاره مازندران

اگر در نوروز سفری به روستایی کوهستانی ازجمله بخش کجور داشته باشید، بانوانی را مشاهده می‌کنید که به پخت نان‌های سنتی مشغول هستند. فاطمه حمزه‌ای بانوی روشندل نوشهری در این زمینه به خبرنگار مهر می‌گوید: در روز عید، با پختن نان محلی کوچک که به آن «تتک» می‌گوییم، سفره‌ها را زینت می‌دهیم و همچنین آن را به‌عنوان سوغات به مسافرانی که مراجعه می‌کنند، می‌دهیم.

وی ادامه داد: تنورهای سنتی شبیه به گودال هستند که با هیزم اقدام به روشن کردن آن می‌کنند و پس‌ازآنکه هیزم تبدیل به زغال شد، کار پخت نان شروع می‌شود و معمولاً پخت هر قرص نان بیش از ۱۰ دقیقه طول می‌کشد.

مردم این دیار معتقدند که بر سر سفره هفت‌سین نوروزی باید نان محلی گذاشته شود زیرا که نان باعث وسعت رزق و ایجاد برکت فراوان می‌شود. درگذشته‌های دور، نان محلی در خانه‌ها و در تنوره‌های هیزمی یا «تنیرسر» توسط زنان بومی پخت می‌شد، زنان  با الهام از استعداد و ذوق و هنر خانگی خود انواع نان‌های محلی و خوش‌طعم را برای مصرف خانواده و یا به مناسبت‌های مختلف ازجمله نوروز، عروسی و عزا می‌پختند.

علاوه بر نان محلی، آغوزمسما، ترشی ترشو، دوپتی، اسپناساک، آش کد، دو آش‌ترش آش، نازخاتون، اسفناج مرجی، کهن انار، قلیه، خورشت آلو ازجمله غذاهای سنتی مازندرانی‌هاست.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + دو =