یکشنبه , ۲۸ آبان ۱۳۹۶
خانه / مقالات علمی / مقالات / مخترع کنسرو و دربازکن کنسرو که بود؟!

مخترع کنسرو و دربازکن کنسرو که بود؟!

فکر می‌کنید که محصولات غذایی کنسرو چه زمانی اختراع شدند؟

اگر از این حقیقت اطلاع داشته باشید که احتیاج مادر اختراع است، باید بتوانید حدس بزنید که کنسرو به ضرورت زمان‌هایی جنگ و درگیری و قحطی مواد غذایی تازه و آماده اختراع شده است.

این حدس درست است:

پس از انقلاب فرانسه، این کشور درگیر جنگ با کشورهای همسایه شد، دولت این کشور اعلام کرد که به کسی که بتواند راهی ساده برای رساند سالم مواد غذایی بسته‌بندی شده به میدان‌های جنگ، بیابد، جایزه‌ای تقدیم خواهد کرد.

اینجا بود که نیکولاس اپر Nicolas Appert که تصادفا، یک دهه‌ای بود شخصا به دنبال راه‌هایی برای نگهداری طولانی‌مدت مواد غذایی بود، به میدان آمد. او به این فکر افتاد که مواد مختلف غذایی را داخل بطری‌های شیشه‌ای بریزد، سرشان چوب‌پنبه بگذارد و کاملا درب شیشه‌های را درزگیری کن و بعد شیشه‌های را گرما بدهد.

به این ترتیب او در ۱۸۰۴، برای نخستین بار غذای کنسروی تولید کرد.

اپر بدون اینکه آگاهی‌ای در مورد میکروب‌ها و مکانیسم کارش داشته باشد، راهی آسان برای نگهداری چندماه و حتی چندساله مواد غذایی یافته بود و به این ترتیب برنده جایزه ۱۲ هزار فرانکی دولت فرانسه شد.

تا ۱۰۰ سال به همین شیوه و به صورت محدود کنسرو تولید می‌شود، اما به دنبال آن بازرگانی انگلیسی به نام پیتر دوراند Peter Durand، اختراع اپر را اصلاح کرد و یا شاید بهتر باشد که بگوییم تا حدی هم ایده او را به یغما برد. او در واقع مکانیسم کار را را ضنعتی کرد و به جای بطری شیشه‌ای از قوطی‌های حلبی استفاده کرد.

حالا جالب است بدانید که تا دهه‌ها پس از اختراع قوطی‌های فلزی کنسرو، مردم برای باز کردن کنسرو با چاقو و چکس به جان کنسروها می‌افتادند.

در واقع ۵۰ سال تمام طول کشید تا یک مخترع آمریکایی به نام ازرا وارنر Ezra Warner در سال ۱۸۵۸، پتنت‌ای یک دربازکن کنسرو را ثبت کند. البته او این وسیله ظاهرا پیش پا افتاده و ساده را پس از امتحان صدها ایده، ارائه کرد.

منبع: عصر ایران

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 3 =