چهارشنبه , ۲۹ شهریور ۱۳۹۶
خانه / اخبار ویژه / ایمنی نانوذرات به کار گرفته شده در صنعت غذا
نانو

ایمنی نانوذرات به کار گرفته شده در صنعت غذا

به گزارش واحد بین‌الملل فودکلینیک و به نقل از Journal of Cleaner Production؛ به دلیل نیاز روز افزون بشر به غذا، هر گونه تغییر و تحولی در آن نقش به سزایی در تغییر کیفیت زندگی انسان خواهد داشت. یکی از جدید ترین علومی که زندگی بشر را دگرگون ساخته، فناوری نانو است. نانوتکنولوژی توانایی کار روی موادی با مقیاس حدود 1 تا 100 نانومتر به منظور دانستن، ساخت و توصیف ابزار آلات و سیستم هایی با خصوصیاتی جدید می باشد که از نانوساختارشان منتج می گردد. با این حال ایمنی نانو ذرات و استفاده مستقیم و غیر مستقیم آن ها در مواد غذایی مورد بحث است. از جمله برخی از موادر کاربردی نانوتکنولوژی در صنایع غذایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پایدارسازی امولسیون ها
  • غذا دارو ها با ابعاد نانو
  • نانو انکپسولاسیون
  • بسته بندی مواد غذایی شامل نانوکمپوزیت ها، نانو پلیمرهای فعال و هوشمند.

به طور معمول تاثیرات نانو ذرات بر روی بدن به عواملی مانند اندازه ذرات، جرم، ساختار شیمیایی، خصوصیات سطحی و چگونگی تجمع نانو ذرات منفرد با هم بستگی دارد.

سه مسیر ممکن برای ورود نانوذرات به بدن وجود دارد:

تماس پوستی (Dermal exposure)

تجمع نانو مواد در بدن بستگی به توانایی عبور ذرات از لایه بیرونی و رسیدن به لایه های اپیدرمی و درمی پوست دارد. لایه اپیدرمی پوست سالم و غیر زخمی محافظتی خوب در برابر نانو ذرات ایجاد می کند.

استنشاق (Inhalation)

زمانی که اندازه آئرودینامیکی ماده جامدی کوچک تر از 10 میکرومتر باشد، قادر است از حفره بینی عبور کرده و به ریه ها راه یابد. زمانی که نانوذراتی مانند تیتانیوم دی اکسید یا لوله های کربنی استنشاق می شوند وارد جریان خون گشته و باعث ایجاد بیماری های مزمن مانند التهاب ریوی، ذات الریه، گرانولوم ریوی و استرس اکسیداتیو (oxidative stress) می گردند.

بلع (Ingestion)

به گزارش واحد بین‌الملل فودکلینیک و به نقل از Journal of Cleaner Production؛ اندازه ذرات و مساحت سطحی آن ها موارد مهمی برای درجه سمی بودن نانوذرات در هنگام خوردن آن ها می باشد. هر چه مساحت سطحی نانوذره ای بیشتر باشد (یعنی ریز تر باشد) بهتر می تواند جذب سلول ها شده و به جریان خون راه یابد. نانو ذرات موادی بسیار پایدار در بدن هستند و مدت زمان طولانی در دستگاه گوارشی باقی می مانند و اثر خود را در روده کوچک زمانی که آزاد می شوند نشان می دهند.

به دلیل نتایج منتشر شده توسط محققین در مطالعات مختلف مبنی بر استفاده از نانوتکنولوژی در صنایع غذایی و تولید محصولاتی با کارایی بالاتر و با توجه به گستردگی و کاربردی بودن فناوری نانو در عصر اخیر و همچنین گسترده و متنوع بودن صنعت غذا، لذا استفاده از این فناوری در صنایع غذایی امری اجتناب ناپذیر است. از طرفی مبحث سلامتی و ایمنی نانوذرات استفاده شده در صنایع غذایی چه به طور مستقیم و چه غیر مستقیم، مبحثی است که باید همواره مورد توجه قرار گیرد. لذا رعایت نکات ایمنی در هنگام استفاده از نانو ذرات منجر به تولید محصولی ایمن و با کارایی بالاتر خواهد گردید.

واحد بین الملل: مهدی محمدیان

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − 11 =