شنبه , ۲۷ مهر ۱۳۹۸
خانه / اخبار ویژه / بررسی آلودگی بستنی سنتی در ایران

بررسی آلودگی بستنی سنتی در ایران

بر اساس گزارش فودکلینیک؛ شیر و فراورده های آن یکی از گروه های غذایی اصلی برای تامین بسیاری از مواد مغذی ضروری می باشند. بستنی نیز یکی از جانشینان شیر در رژیم غذایی انسان به شمار می رود که مصرف آن در کودکان و نوجوانان بیشتر است. در صورت آلودگی می تواند باعث انتقال عوامل بیماری زا به ویژه در کودکان گردد.

این فرآورده غذایی به دلیل ارزش غذایی بالا، pH خنثی و قابلیت نگهداری طولانی مدت محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها می باشد و منابع اولیه آلودگی بستنی شیر خام، آب و منابع ثانویه شامل وسایل و ترکیبات طعم دهنده و سایر افزودنی ها می باشد. آلودگی بستنی در مراحل مختلف رخ می دهد. در تولید صنعیت در مراحل پاستوریزاسون، فریز کردن و سفت شدن به میکروارگانیسم ها آلوده می شود. اما در تولید سنتی بستنی احتمال آلودگی در تمام مراحل بیشتر است.

از این رو محققین در دانشگاه لاهیجان به بررسی آلودگی بستنی سنتی در نقاط مختلف ایران پرداختند. در تحقیقات برای تعیین میزان آلودگی به کلی فرم های مدفوعی از 21 نمونه جمع آوری شده از نقاط مختلف شهر تبریز 28.57 درصد نمونه ها آلوده به کلی فرم مدفوعی و 14.28 درصد آلوده به انتروکوک مدفوعی بوده اند. طبق آزمایشات و بررسی تحقیقات روی بستنی های سنتی کردستان، بیشترین آلودگی مربوط به دیواندره با 100 درصد آلودگی و کمترین مربوط به سنندج با 71.4 درصد آلودگی بوده است. همچنین با توجه به مطالعات در شهرهای شهر کرد، زاهدان، گناباد، شیراز، تبریز، تهران، یاسوج و سنندج، محققین عنوان داشتند که به طور کلی در شهرهای مختلف، بیشترین آلودگی بستنی سنتی مربوط به مزوفیل های هوازی (انتروباکتریاسه) بوده است. از آن جایی که آلودگی به آنتروباکتریاسه در حفره دهان و بینی، مجرای تنفسی فوقانی، دستگاه گوارش و دستگاه ادراری وجود دارد و همین طور قادر به رشد در آب و خاک نیز هستند پس رعایت موازین بهداشتی تا حد زیادی از انتقال آن جلوگیری می کند.

طبق بررسی های انجام گرفته در واحدهای تهیه و تولید و توزیع بستنی های سنتی در کشور، نمی توان از بهداشتی بودن و سلامت محصول اطمینان حاصل نمود. جهت بالا بردن کیفیت بهداشت بستنی سنتی در مناطق مختلف کشور رعایت موارد زیر پیشنهاد می گردد:

  • پاستوریزه کردن شیر و مخلوط بستنی
  • ارائه آموزش بهداشت در سطح آگاهی افراد جامعه خصوصا کسانی که در تولید نقش دارند.
  • نظارت بهداشتی به کار تولید و توزیع کنندگان
  • توجه مناسب به سلامت مواد اولیه، بهداشت فردی و بهداشت محیط

با توجه به مصرف بسیار بالای بستنی در کودکان به خصوص در فصول گرم، آموزش به آن ها برای استفاده از مواد غذایی پاستوریزه و کاملا بهداشتی از طریق رسانه های مختلف، کمک بسیار زیادی به کاهش بروز بیماری در آن ها می کند و موجب فرهنگ سازی برای مصرف محصولات بهداشتی می گردد.

 

نتایج این مطالعه در بیست و یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران ارائه شده است.

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده + سیزده =