چهارشنبه , ۲۹ شهریور ۱۳۹۶
خانه / اخبار ویژه / بررسی کیفیت عسل های بسته بندی موجود در سطح شهر تهران
صادرات عسل

بررسی کیفیت عسل های بسته بندی موجود در سطح شهر تهران

عسل ماده شيرين طبيعي توليد شده توسط زنبورهاي عسل از شهد گل ها يا ترشحات بخش هاي زنده گياهان است كه پس از تغيير ماهيت در كندو ذخيره مي شود.

اين مخلوط پيچيده، تركيبي از قندها و مقادير اندكي از اجزاي ديگري از جمله مواد معدني، پروتئين ها، ويتامين ها، اسيد هاي آلي، فلاوونوئيدها، اسيدهاي فنليك، آنزيم ها و ديگر مواد شيميايي گياهي مي باشد. عسل داراي خواص ضد ميكروبي، ضد التهابي، ترميم كننده ي زخم ها و آفتاب سوختگي، آنتي اكسيداني، پري بيوتيكي و … مي باشد. عسل يك محصول غذايي مفيد و يك اكسير پرارزش بوده كه از قرن ها پيش به عنوان عالي ترين و مقوي ترين غذاها شناخته شده و همچنين به واسطه ويژگي هاي شفابخش خود به عنوان دارو در درمان اكثر بيماري ها در بين تمام ملل كاربرد داشته است. خواص ظاهري عسل مانند رنگ، عطر، بو و غلظت به منطقه پرورش زنبور، آب و هوا و فصل برداشت بستگي دارد.

امروزه با توجه به مديريت غلط برخي زنبورستان ها از جمله فر آوري نامطلوب عسل بخاطر اطلاع كم در اين ارتباط و با توجه به گران بودن عسل موجب سود جوئي برخي از افراد شده كه در نتيجه كاهش ارزش تغذيه اي و كيفيت نامناسب اين ماده غذايي را به دنبال داشته است و عسل به تدريج ارزش واقعي خود را در جامعه از دست داده و گاهي به صورت صد درصد تقلبي به بازار عرضه مي گردد. لذا در جهت بررسي خصوصيات فيزيكوشيميايي و برآورد ميزان تقلبات در اين محصول با ارزش در عسل هاي موجود در سطح عرضه شهر تهران تحقيقی توسط محققین دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت.

در این تحقیق به منطور بررسی کیفیت و تقلبات موجود در عسل های عرضه شده در شهر تهران تعداد 30 نمونه عسل از کارخانه های تولیدی عسل، موجود در سطح شهر تهران جمع آوری شد. نمونه ها به آزمایشگاه شیمی مواد غذایی داننشگاه علوم پزشکی تهران انتقال یافت و پس از آماده سازی مورد ارزیابی آزمایشگاهی با تست هایی چون جستجوی هیدروکسی متیل فورفورال (HMF)، تعیین میزان قندهای احیا کننده و ساکارز قرار گرفت.

نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد که میانگین هیدروکسی متیل فورفورال در عسل های مورد بررسی 170 ± 260ppm بوده است. در حالی که کدکس و اتحادیه اروپا ماکزیمم حد مجاز هیدروکسی متیل فورفورال را در عسل 40 ppm عنوان کردند، اما در مواردی همچون عسل کشورهایی با آب و هوای گرمسیری را 80ppm در نظر گرفتند. پس از آنالیز آماری نتایج مشخص گردید که 50 درصد از کل عسل های مورد بررسی از نظر هیدروکسی متیل فورفورال مطابق استاندارد نبودند. این میزان می تواند نشان دهنده تقلب به دلیل اضافه کردن ساکارز در نمونه های عسل باشد. با این حال میزان قندهای احیاکننده در 95 درصد نمونه های مورد بررسی با مقدار تعیین شده در استاندارد مطابقت داشتند.

نتایج این مطالعه در بیست و یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران ارائه گردیده است.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت + 20 =