اگر جزو علاقمندان و دنبال کنندگان رژیم های غذایی هستید حتما نام رژیم کتوژنتیک را شنیده اید. می توان گفت یکی از کلید واژه های رایج امروز علم رژیم درمانی واژه “کتوژنیک” است. رژیمی که کلیه باورهای رایج در علم تغذیه را به چالش می کشد و توصیه به مصرف فراوان چربی و پروتئین حیوانی دارد و در مقابل مصرف کربوهیدرات و قند از جمله برنج و نان و اکثر میوه ها به حداقل می رسد و از این رو به باور رایج عموم یکی از عجایب بحث رژیم درمانی است و گاه حتی تردید مخاطبان را به همراه دارد. بخصوص آنکه با سبک و سیاق خاص خود نوصیه های بسیاری از متخصصان به نام رژیم درمانی را نقض می کند؛ به عنوان مثال در این رژیم، پرهیز از روغن های فرآوری شده گیاهی و مصرف چربی های حیوانی و لبنی توصیه شده است.
اگر به دنبال تحقیقی جامع در خصوص این رژیم و مقایسه جایگاه آن با سایر رژیم های غذایی هستید، با فود کلینیک همراه باشید تا با بهره گیری مستند از نظرات متخصصان تغذیه و وب سایتها و منابع معتبر، ماهیت این رژیم را بررسی کرده و مکانیسم اثرگذاری، فواید و عوارض احتمالی، بایدها و نبایدها و گروههای هدف و تناسب آن با سبک زندگی خود را بهتر بشناسیم.
سوخت دوم ماشین دوگانه سوز
روایت دکتر کرمانی، متخصص تغذیه در تشبیه رژیم کتوژنیک به ماشین دوگانه سوز بسیار جالب و در عین سادگی علمی است:
“برای اینکه رژیم کتوژنیک را بهتر درک کنید، یک ماشین دوگانه سوز را در نظر بگیرید. این ماشین هم قابلیت روشن شدن با گاز را دارد و هم بنزین. اما این ماشین همیشه با گاز کار کرده است، حالا وسط راه گازش تمام و خاموش میشود. شما باشید چه کاری میکنید؟ خوب مشخص است که دکمه بنزین را میزنید؛ چون میتوانید از سوخت جایگزین استفاده کنید. حتی با بنزین، ماشینتان بهتر و سریعتر هم کار میکند. بدن ما نیز، شبیه به همین ماشین است. دو نوع سوخت دارد: کربوهیدرات و چربی. حالا وقتی کربوهیدراتش تمام شود، چه اتفاقی میافتد؟ مطمئنا شما را وسط راه نمیگذارد؛ چون میتواند به جای کربوهیدرات، از کتون استفاده کند. کتون مولوکی حاوی چربی است که در زمان نبود قند در بدن تولید میشود تا به عنوان سوخت برای تامین انرژی استفاده شود.”اصولا رژیم های غذایی کمکربوهیدرات و دارای پروتئین بالا، توجه بیشتر مخاطبان را به خود جلب میکنند. رژیمهایی نظیر اتکیتز، پالئو و ساوت بیچ از جمله آنها هستند. اما تفاوت رژیم کتوژنیک با اقسام فوق الذکر در مصرف زیاد چربی است. به عبارت دیگر. کتوژنیک یک رژیم “کمکربوهیدرات” و “پرچرب” است که گفته می شود اولین بار، برای درمان بیماران صرعی به کار گرفته شد؛ اما امروزه یکی از رژیم های محبوب و در عین حال چالش و مجادله برانگیزترین آنهاست.
آیا رژیم کتوژنیک مفید است؟
پاسخ این سوال نه تنها در خصوص رژیم کتوژنیک بلکه در خصوص تمام رژیم های غذایی به فاکتورهای متعددی از جمله سن، جنسیت، سابقه بیماری، سوخت و ساز و هدف از رژیم غذایی بستگی دارد. در این زمینه دکتر محمد امیدی فوق تخصص غدد و متابولیسم معتقد است:
“چربیها زمانی که وارد بدن میشوند برای تولیدِ موادِ مورد استفاده در بدن، به کتون تبدیل میشوند و این کتون اثرات مفیدی دارد، مثلاً وزن کم شده و اشتها کاهش مییابد. اما اگر میزانِ کالری وارد به بدن خیلی کمتر از زمانِ عادی نباشد، قطعاً آن اثر مفیدِ مکانیسمِ اولیه که ذکر شد، یعنی مصرف کتونها و کاهش وزن را نخواهد داشت. بنابراین میتوان اینگونه نتیجه گرفت که رژیم غذاییِ کتوژنیک، رژیم خوبی است به طوریکه حداقل کربوهیدرات را دارد و یک مقدار محتوای پروتئین و چربیِ آن بالاست، که اگر زیر نظر همکارانِ تغذیه باشد، قطعاً کاهش وزن میدهد و اثرات مفید در کار دیومتابولیک ( مجموعهای از بیماریها شامل فشارخون بالا، سطح غیرطبیعی فشارخون، بالا بودن میزان انسولین خون و عدم تحمل گلوکز میباشد) و وضعیت قلبی – متابولیک بدن دارد. ولی این را نیز باید گفت که بزرگترین مشکلِ آن، این است که این رژیم به طور طولانیمدت قابل استفاده نیست”
در عین حال دکتر فرزاد روشن ضمیر متخصص تغذیه و رژیم درمانی معتقد است که به طور مطلق نمیتوان در خصوص فواید و مضرات این رژیم نظر داد و هر کسی که قصد پیروی از این رژیم را دارد باید حتما زیر نظر متخصص این کار را بکند. وی در این خصوص طی گفتگویی زنده در وبسایت اینستاکلینیک می گوید:
“در علم، نظر فردی اهمیتی ندارد حتی اگر معروف ترین متخصص تغذیه دنیا هم در مورد رژیم کتوژنیک صحبتی کند باید آن صحبت، بر اساس مطالعات و تحقیقات باشد و مستند صحبت کند.
بنابراین هر فردی می تواند هر نظری داشته باشد مثلاً من به عنوان متخصص تغذیه ممکن است رژیم کتوژنیک را قبول نداشته باشم و آن را رد کنم، یا ممکن است متخصصی، تنها چون خودش این رژیم را تجویز نمیکند آن را رد کند تا مردم تنها از رژیم های مرسوم کالری شمار خودش استفاده کنند.
در حقیقت تا کنون صدها مقاله علمی در مجلات پزشکی در خصوص رژیم کتوژنیک چاپ شده است و همکنون در درمان و کنترل شماری بیماری ها از تشنج و سرطان گرفته تا چاقی های مفرط در دنیا، توسط متخصصان تغذیه و پزشکان در مراکز درمانی اجرا می شود.
البته توجه کنید رژیم کتوژنیک تخصصی و زیر نظر متخصص مد نظر است.
در نهایت، یک نسخه را نمی توان به همه داد یعنی نمی توان گفت کلاً رژیم کتوژنیک خوب است یا کلاً بد. بلکه این رژیم ممکن است برای بعضی مناسب نباشد و در مقابل برای کسانی مناسب است. برای کسانی هم که مناسب است باید تحت نظر اجرا شود، نه اینکه هر فردی سرخود و یا از گوگل یا اینستاگرام از فردی که ممکن است حتی تحصیلات اندکی در خصوص تغذیه و رژیم درمانی ندارند، رژیم بگیرد.”
روبکردی برتر برای کاهش وزن
دکتر کرمانی رژیم کتوژنیک را رویکردی برتر برای کاهش وزن میداند و معتقد است:
“رژیمهای کتوژنیک برای کاهشوزن و کاهش عوامل خطر بیماریهای خاص موثر هستند، درحالیکه رژیمهای کمچرب بهطور سنتی برای کسانی که بهدنبال کاهشوزن هستند توصیه میشود. تحقیقات نشان میدهد کتو درواقع یک رویکرد برتر برای کاهشوزن است. برخلاف بسیاری از رژیمهای غذایی، کتو پس از خوردن مقدار کالری از پیش تعیینشده در روز، احساس گرسنگی در شما ایجاد نمیکند. کتو یک روش و یک رژیم غذایی رضایتبخش و سیرکننده است. درواقع، شما میتوانید وزن خود را بدون پیگیری کالری کاهش دهید؛ چیزی که بسیاری بسیاری از افراد را از پایبندی به رژیمهای دیگر بازمیدارد. دلایل متعددی مانند افزایش مصرف پروتئین وجود دارد که نشان میدهد کتو نسبت به رژیم غذایی کمچرب کارآمدتر است. مصرف بیشتر پروتئین برای کاهشوزن و سلامت متابولیک مفید است. کتو دارای ویژگیهایی است که یادآور رژیم اتکینز و سایر برنامههای کمکربوهیدرات میباشند. رژیم کتو شامل کاهش چشمگیر مصرف کربوهیدرات و جایگزینکردن چربی بهجای آن است. این تغییر رژیم غذایی بدن، شما را در یک وضعیت متابولیک به نام کتوز قرار میدهد. کتوز یک عملکرد متابولیک کاملاً طبیعی است. اساساً وقتی بدن شما گلوکز کافی برای انرژی نداشته باشد، در عوض چربی ذخیرهشده را میسوزاند.”
همچنین دکتر معصومه مرادی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی ضمن تایید کارآیی رژیم کتوژنیک نسبت به بروز عارضه ای با نام ” کتوفلو” هشدار می دهد و می گوید:
“در بعضی از کلینیک ها و باشگاه های ورزشی از این رژیم الهام گرفته و رژیمی با نام ” دکتر ادکینز” را برای لاغری و کاهش۹ وزن تجویز می کنند.
در این رژیم کربوهیدرات ها به 10تا 20 گرم در روز محدود می شوند و بقیه انرژی از گوشت سفید و قرمز، تخم مرغ ، دانه ها و مغز ها و سبزیجات تامین می کنند.
با اینکه مراجعین در اوایل رعایت این سبک غذایی کاهش وزن مناسبی دارند. ولی، لازم است تاکید کنیم که استفاده طولانی مدت از این رژیم موجب بروز عارضه ای با نام ” کتوفلو” می شود که باعث کاهش عملکرد ذهن، کاهش انرژی و کاهش سطح مواد معدنی در بدن و اختلالات خواب می شود.
پیشنهاد می شود اگر قصد کاهش وزن دارید از این قبیل رژیم های محدود کننده اجتناب کنید و زیر نظر متخصص تغذیه، از یک رژیم درست و اصولی پیروی کنید”
فواید رژیم کتوژنیک
تنها کافی است کلید واژه این تیتر را در گوگل جستجو کنید تا سیلی از مطالب و نتایج گوناگون و عمدتا کراری را مشاهده کنید: کاهش سریع وزن، بهبود سندروم تخمدان پلی کیستیک،محافظت در مقابل سرطان، کنترل آکنه، کاهش ابتلا به دیابت نوع ۲، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، مبارزه با بیماریهای مغز، کاهش التهابات بدن، بهبود سطح انرژی و کیفیت خواب، افزایش قدرت باروری، کاهش شدت میگرن، سلامت چشم، بهبود بیماریهای کبدی غیر آلرژیک، بهبود کارآیی و استقامت عضلات بدن، کاهش چربی شکمی، کاهش علائم اوتیسم و خواص ضد پیری از جمله فواید این رژیم هستند.
وبسایت دکتر کرمانی متخصص تغذیه فواید رژیم کتو را چنین بر می شمرد: “رژیم غذایی کتوژنیک فواید زیادی دارد. کمکتان میکند تا:
-کمتر احساس گرسنگی کنید
-عملکرد هورمونهایتان بهبود پیدا کند
-پوست زیباتری داشته باشید
-چربی بیشتری بسوزانید
-بافت عضلانیتان حفظ شود
-ذهنتان هوشیارتر و متمرکزتر باشد
ژیم کتوژنیک؛ رژیم چالش برانگیز این روزهاست
از دیگر فواید رژیم کتو:
بهبود بیماریها
- اول از همه، رژیم کتو میتواند به کاهش چربی اضافی کمک کند که ارتباط نزدیکی با دیابت نوع ۲، پیشدیابت و سندرم متابولیک دارد. یک مطالعه نشان میدهد رژیم کتوژنیک حساسیت به انسولین را تا ۷۵ درصد بهبود میبخشد. یک مطالعه کوچک در زنان مبتلابه دیابت نوع ۲ نشان داد پیروی از یک رژیم غذایی کتوژنیک به مدت ۹۰ روز بهطور قابل توجهی سطح هموگلوبین A1C را کاهش میدهد، که معیاری برای مدیریت طولانی مدت قندخون است. مطالعه دیگری روی ۳۴۹ فرد مبتلابه دیابت نوع ۲ نشان داد افرادی که از رژیم کتوژنیک پیروی میکردند، بهطور متوسط ۲۶٫۲ پوند (۱۱٫۹ کیلوگرم) در یک دوره ۲ ساله از دست دادند. اهمیت این موضوع زمانی بهتر مشخص میشود که ارتباط دقیق بین وزن بالا و دیابت نوع ۲ را بدانیم. علاوهبراین، آنها بهبود مدیریت قندخون را تجربه کردند و استفاده از داروهای خاص قندخون میان شرکتکنندگان درطول مطالعه کاهش یافت.
- همانطور که گفتیم، رژیم کتوژنیک بهعنوان ابزاری برای درمان بیماریهای عصبی مانند صرع استفاده میشود. – – – بیماری قلبی: رژیم کتوژنیک میتواند به بهبود عوامل خطر، مانند: چربی بدن، سطح کلسترول HDL (خوب)، فشارخون و قندخون کمک کند.
- سرطان: در حال حاضر، این رژیم بهعنوان یک درمان جدید برای سرطان در حال بررسی است، زیرا ممکن است به کندکردن رشد تومورها کمک کند.
- بیماری آلزایمر: رژیم کتو ممکن است به کاهش علائم بیماری آلزایمر و کندکردن پیشرفت آن کمک کند.
- صرع: تحقیقات نشان داده است که رژیم کتو میتواند باعث کاهش قابل توجه تشنج در کودکان صرعی شود.
- بیماری پارکینسون: اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است، اما یک مطالعه نشان داد رژیم کتو به بهبود علائم بیماری پارکینسون کمک میکند.
- سندرم تخمدان پلیکیستیک: یکی از دلایل ایجاد سندروم تخمدان پلی کیستیک، افزایش سطح انسولین است. وقتی سطح انسولین بالا برود، تخمدان از حد معمولی خود، بزرگتر میشود و کیستهایی در اطرافش به وجود میآیند. رژیم غذایی کتوژنیک سبب کاهش سطح انسولین (به علت کاهش مصرف کربوهیدرات و در نتیجه کاهش سطح قند خون) در بدن میشود؛ بنابراین نقش مهمی در درمان این بیماری دارد. رژیم کتو به درمان بیماری تخمدان پلی کیستیک کمک میکند.
- صدمات مغزی: برخی تحقیقات نشان میدهند رژیم غذایی میتواند نتایج آسیبهای مغزی را بهبود بخشد.
کاهش احساس گرسنگی
کتوز برای کاهش اشتها هم گزینهی خوبی است. اگر از یک رژیم غذایی استاندارد (پرکربوهیدرات) استفاده کنید، دچار نوسانهای شدید قند خون میشوید. این موضوع، احساس گرسنگی را تشدید میکند. وقتی وارد فاز کتوز میشوید، برای تامین انرژی از چربی استفاده میکنید. قند خونتان در سطح پایین و سالمی میماند. چربی سالم توسط کبد، به کتون تبدیل میشود. این فرآیند، گرسنگی شما را از بین میبرد. رژیم کتو مصرف پروتئین زیادی میطلبد. افزایش سوخت و ساز کتوز، به طور طبیعی، سوخت و ساز را تقویت میکند؛ پس از کالری چربیها نترسید. با این کار چربیهای سالم را به کتونهای مفید، برای مغز و قلب تبدیل و از آنها به عنوان سوخت استفاده میکنید. طبق محاسبههای انجام شده در حالت کتوز، آقایان روزانه ۴۵۰ کالری و خانمها ۱۵۰ کالری اضافهتر میسوزانند.
کمک به کاهش وزن
رژیم کتو روش موثری برای کاهش وزن است. در این روش، بدون کالری شماری، به راحتی میشود وزن کم کرد. یکی از تحقیقها نشان داد، افرادی که رژیم کتو داشتند، ۲/۲ برابر بیشتر از کسانی وزن کم کردند که رژیم کمچرب و کم کالری داشتند.
بهبود ظاهر پوست
طرفداران کتو معتقدند رژیم کتوژنیک تاثیر مثبتی بر پوست دارد، چون با مصرف چربیهای سالم و کاهش مصرف قند، التهاب و استرس اکسیداتیو کاهش مییابد و ظاهر پوست را هم بهبود میبخشد. رژیم کتو همچنین میتواند از سرطان پوست جلوگیری کند، آکنه را بهبود بخشد و ظاهر رگهای واریسی را کاهش دهد. اما این رژیم تاثیرات منفی مثل جوش یا حساسیتهای پوستی را هم ممکن است در پی داشته باشند. تاثیر رژیم کتو روی جوش درست است که رژیم کتو تاثیر مثبتی بر روی پوست دارد؛ چرا که باعث تولید کتون در بدن میشود، که ارتباط ضعیفی با ایجاد بیماریهای پوستی مانند آکنه، روزاسه (قرمزی صورت) و حتی بثورات پوستی دارد. اما باید تعادل در هر کاری را الگو قرار داد. مصرف بیش از حد غذاهای موجود در این رژیم ممکن است موجب ایجاد آکنه نیز بشود
انواع رژیم کتوژنیک
به طور کلی ۴ نوع رژیم کتوژنیک وجود دارد که هر فرد با توجه به هدف و شرایط محیطی و سن و جنسی که دارد باید رژیم مناسب خود را انتخاب و از آن پیروی نماید.. به عنوان مثال معمولا افراد عادی که قصد کاهش وزن دارند بهتر است از رژیم کتوژنیک استاندارد استفاده کنند و حال آنکه افرادی که بدنسازی کار میکنند بهتر است رژیم غذایی کتوژنیک دورهای را انتخاب کنند.
در این قسمت از تحقیق جامع فودکلینیک در خصوص رژیم غذایی کتوژنیک به معرفی انواع آن می پردازیم:
رژیم کتوی استاندارد (SKD):
این رژیم همانطور وه از نامش پیداست عمومی ترین حالت رژیم کتوژنیک می باشد که برای تازه کارها مناسب است. در این رژیم درشت مغذی ها در این رژیم: ۷۵ درصد چربی، ۱۵ تا ۲۰ درصد پروتئین، ۵ تا ۱۰ درصد کربوهیدرات است؛ یعنی مقدار چربی آن بالاتر است. در رژیم کتوژنیک استاندارد، تمام وعدههای اصلی و میان وعدهها، بر اساس چربیهایی مثل آووکادو، کره، روغنهای سالم، ماهیهای چرب و گوشتها، زیتون و روغن زیتون تنظیم میشوند. در این رژیم میزان چربی مصرفی روزانه باید چیزی معادل سه چهارم پیمانه روغن زیتون باشد. بهتر است که از سبزیهای غیر نشاستهای نظیر اسفناج کلم بروکلی، هویج و … و همچنین میوههای کم کربوهیدرات، مثل توت و ملون استفاده کنید. همچنین، مقدار مصرف پروتئین در آن متوسط است؛ یعنی، چیزی حدود ۱۱۲ گرم گوشت، ماهی یا مرغ در هر وعده.
رژیم کتوی سیکلیکال یا دورهای (CKD):
این نوع رژیم برای ورزشکاران مناسب تر است و مصرف روزانه ۷۵ درصد چربی، ۱۵ تا ۲۰ درصد پروتئین، ۵ تا ۱۰ درصد کربوهیدرات در روزهای کتو یا لو کرب دایت و ۲۵ درصد چربی، ۲۵ درصد پروتئین و ۵۰ درصد کربوهیدرات در روزهای آزاد در آن توصیه شده است.
رژیم سیکلیکال یا دورهای
این رژیم راه آسانتری، برای افزودن چربیها، به برنامه غذایی است و همچنین باعث میشود در روزهای آزاد، رژیم متعادلتری داشته باشید و پایبندی به آن برای افرادی که نشبت به تحمل رژیم های کتو ناتوان تر هستند بیشتر است.یکی از انواع این رژیم دورهای، شامل پنج روز رژیم کتوژنیک استاندارد و دو روز رژیم غیرکتوژنیک، در طول هفته است. بعضیها ترجیح میدهند روزهای آزادشان را برای مناسبتهای خاص نظیر مهمانی ها، تعطیلات، تولد و عروسی نگه دارند. توصیهی کارشناسان بر این است که برای نتیجه بهتر، در روزهای آزاد از کربوهیدراتهای سالم، مثل میوهها، سبزیهای نشاستهای، لبنیات و غلات کامل (به جز غذاهای فرآوری شده یا شیرین) استفاده کنید.
رژیم کتوی هدفمند (TKD)
این رژیم نیز برای بدنساز ها مناسب است و در آن روزانه: ۶۵ تا ۷۰ درصد چربی، ۲۰ درصد پروتئین ، ۱۰ تا ۱۵ درصد کربوهیدرات در دستور مصرف قرار می گیرند. رژیم کتوژنیک هدفمند، در بین ورزشکاران و افراد فعالی متداول است که رژیم کتو را انتخاب کردهاند و به کربوهیدرات بیشتری نیاز دارند متداول تر است. در این رژیم، افراد اجازه دارند قبل و بعد از ورزش، ۲۰ تا ۳۰ درصد کربوهیدرات مصرف کنند تا بتوانند شدت ورزششان را افزایش بدهند (مقدار کربوهیدرات مصرفی در کل روز ۷۰ تا ۸۰ گرم است).
رژیم کتو با پروتئین بالا
افرادی که به تناسب شغل و شیوه زندگی خود فعالیت شدید بدنی دارند هدف اصلی این رژیم هستند. در این رژیم روزانه: ۶۰ تا ۶۵ درصد چربی، ۳۰ درصد پروتئین، ۵ تا ۱۰ درصد کربوهیدرات در سبد غذایی قرار میگیرد.. در این نوع رژیم کتو، لازم است روزانه ۱۲۰ گرم پروتئین یا چهار وعده ۱۱۵ گرمی گوشت قرمز، ماهی یا مرغ و حدود ۱۳۰ گرم چربی مصرف کنید. کربوهیدراتها اما همچنان محدودیت دارند و کمتر از ۱۰ درصد کالری روزانه را به خود اختصاص میدهند. بسیاری از طرفداران رژیم کتو، این رژیم را به دلیل پروتئین بیشتر و چربی کمتر به رژیم استاندارد ترجیح می دهند که البته همانطور که گفته شد این رژیم با فعالیت بدنی شدید توصیه شده است. همچنین ممکن است این نوع رژیم، منجر به ورود بدن به فاز کتوز نشود؛ چون پروتئین هم درست مثل کربوهیدرات، میتواند به گلوکز و سوخت تبدیل شود. با این حال به طور کلی، این نوع رژیم کتو هم منجر به کاهش وزن میشود.
واما… کدام رژیم کتو موثرتر است؟
دکتر کرمانی متخصص تغذیه در این خصوص می گوید:
“پاسخ به این سوال را باید بهطور ویژه و با از یک متخصص تغذیه بخواهید! زیرا با توجه به شرایط بدنی شما هر کدام از رژیمهای کتو میتوانند فواید بیشتری برایتان داشته باشند. بااینحال، تاکنون تنها رژیمهای کتوژنیک استاندارد و با پروتئین بالا بهطور گسترده مورد مطالعه قرار گرفتهاند. رژیمهای کتوژنیک چرخهای یا هدفمند روشهای پیشرفتهتری هستند و عمدتاً توسط بدنسازان یا ورزشکاران از آنها استفاده میشود. اما برای کاهشوزن معمولا نوع استاندارد رژیم کتوژنیک به افراد پیشنهاد میشود.er
رژیم کتوژنیک برای چه افرادی مناسب است؟
دکتر فریبا کوهدانی، استاد دانشکده تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این خصوص می گوید:
“رژیم کتوژنیک الزاما برای تمامی افراد مناسب نیست، مخصوصا افرادی که مبتلا به بیماری های خاصی همچون فشار خون مزن و یا دیابت نوع ۱ و. . . . هستند، همچنین اگر فردی داروهای خاصی مصرف می کند، رژیم کتو به علت تغییر در متابولیسم بدن می تواند تاثیر سوء در روند اثر گذاری داروها داشته باشد، در نتیجه توصیه می کنیم، قبل از اقدام به گرفتن رژیم کتو با متخصص تغذیه مشورت کنید تا بتوانند میزان دوز دارو و یا محدودیت هایی غذایی لازم را برای شما تجویز کنند.”
طی درمان به روش رژیم کتو بایستی مصرف آب و مایعات را افزایش دهید، چرا که در غیر این صورت مجبور به مصرف مکمل هایی همچون سدیم، پتاسیم و منیزیوم می باشید. در ادامه با از دست دادن بیش از حد آب و الکترولیت های بدن نیاز به مصرف کربوهیدرات پیدا می کنید.
در کل رژیم کتوژنیک برای کوتاه مدت مناسب است، چرا که به دلیل محدودیت های غذایی برای طولانی مدت موجب بروز مشکلاتی می شود. بهترین راه استفاده مناسب از رژیم کتو این است که تحت نظر متخصص تغذیه باشید.”