فود کلینیک/ گروه تغذیه و تندرستی
به گزارش فود کلینیک به نقل از پایگاه خبری health، شیرین کننده های مصنوعی در سال های اخیر شهرت بدی پیدا کرده اند، به طوری که سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند از آنها در شرایط خاص استفاده نمایید. با این حال، همانطور که می دانیم همه ما نیازهای تغذیه ای منحصر به فردی داریم و دلایل معتبر زیادی برای گنجاندن شیرین کننده های مصنوعی در رژیم غذایی متعادل خود وجود دارد.
به عنوان مثال، کسانی که مبتلا به پیش دیابت یا دیابت هستند ممکن است برای کنترل قند خون خود به شیرین کننده های مصنوعی روی آورند. برخی دیگر ممکن است آن را به عنوان راهی برای حفظ سلامت دندان خود در سبد غذایی خود بگنجانند و برخی نیز ممکن است آن را در تلاشی بدانند جهت کاهش وزن خود. با این حال، همه جایگزین های غیر مغذی یکسان ایجاد نمی شوند.
در اینجا بهترین و بدترین شیرین کننده های مصنوعی، از بهترین تا بدترین رتبه بندی شده اند، بنابراین می توانید تصمیمی آگاهانه در مورد ارضاء آن شیرین کننده بگیرید.
- استویا stevia/بهترین شیرین کننده های مصنوعی
استویا، به شکل استویوزید، یکی از معدود شیرین کننده های غیر مغذی گیاهی است که توسط FDA تایید شده است. مطالعات اخیر نشان داده است که استویا ممکن است فواید سلامتی مختلفی داشته باشد، از جمله بهبود کنترل قند خون و کاهش خطر بیماری های قلبی.
شیرین کننده های استویا شیرین کننده های بدون کالری هستند که می توانند برای کاهش مصرف قندهای افزوده استفاده شوند و در عین حال از لذت بردن از طعم یک چیز شیرین رضایت داشته باشند. در حالی که برخی از انواع شیرین کننده های این دسته کم کالری در نظر گرفته می شوند (مثلا آسپارتام) و برخی دیگر بدون کالری هستند (به عنوان مثال، شیرین کننده های استویا، شیرین کننده های میوه راهب و سوکرالوز)، در مجموع آنها اغلب به عنوان جایگزین های قند با شدت بالا شناخته می شوند. شیرین کننده ها، شیرین کننده های غیر مغذی یا شیرین کننده های کم کالری.
مانند سایر شیرین کننده های بدون کالری، شیرین کننده های استویا به شدت شیرین هستند. شیرین کننده های استویا از 200 تا 350 برابر شیرین تر از شکر متغیر است و به همین دلیل فقط به مقدار کمی از شیرین کننده های استویا برای مطابقت با شیرینی شکر نیاز است. شیرین کننده های استویا را می توان توسط تولید کنندگان مواد غذایی و نوشیدنی به عنوان یک ماده در نوشیدنی ها (مانند نوشابه های رژیمی، آب میوه های سبک یا کم قند و آب های طعم دار)، میوه های کنسرو شده، چاشنی ها، محصولات لبنی (مانند بستنی، شیر طعم دار و ماست) استفاده کرد. و سایر غذاها (مانند محصولات پخته شده، غلات، شکلات و سایر شیرینی ها) و شربت ها. از آنجایی که آنها در دماهای بالا پایدار هستند، می توان از شیرین کننده های استویا در محصولات پخته استفاده کرد. با این حال، دستور العملی که از شیرین کننده های استویا به جای شکر استفاده می کند ممکن است کمی متفاوت باشد زیرا علاوه بر شیرینی، شکر نقش های مختلفی در رابطه با حجم و بافت در دستور العمل ها دارد اما بر اساس نوع دستور غذا متفاوت است.
شیرین کننده های استویا چگونه تولید می شوند؟
شیرین کننده های استویا از برگ های گیاه Stevia rebaudiana (Bertoni) که یک درختچه گیاهی بومی آمریکای جنوبی است، گرفته می شود. گیاه استویا صدها سال است که برای مصارف غذایی و دارویی استفاده میشود و برگها و عصارههای خام آن به عنوان مکمل غذایی فروخته میشود.
بعد از مصرف برای شیرین کننده های استویا چه اتفاقی می افتد؟
به واقع چون این ماده در قسمت فوقانی دستگاه گوارش جذب نمی شوند و بنابراین به هیچ تاثیری بر سطح گلوکز خون و کالری نمی گذارند و وقتی به روده بزرگ می رسند، مولکول های گلوکز آن جدا شده و سپس باقیمانده آن از طریق ورید باب جذب شده، توسط کبد متابولیزه شده و در ادرار دفع می شود. 1،2
آیا شیرین کننده های استویا برای مصرف بی خطر هستند؟
بله _ گلیکوزیدهای استویول با خلوص بالا به طور کلی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده ( FDA ) مورد تایید است.همچنین شیرین کننده های استویا در حال حاضر برای استفاده در بیش از 60 کشور مجاز است.
آیا کودکان می توانند شیرین کننده های استویا مصرف کنند؟
بله _ متابولیسم استویا در کودکان سالم همانند بزرگسالان سالم است. 11 به این ترتیب، FDA و JECFA به این نتیجه رسیدهاند که شیرینکنندههای استویا با خلوص بالا برای مصرف کودکان بیخطر هستند.
آیا زنان باردار و شیرده می توانند شیرین کننده های استویا مصرف کنند؟
بله _ در حالی که هیچ تحقیق منتشر شده ای اثرات احتمالی گلیکوزیدهای استویول خالص شده را بر روی زنان باردار و شیرده بررسی نکرده است، چندین مطالعه برجسته در حیوانات هیچ اثر نامطلوب تولید مثلی یا رشدی را بر مادر یا فرزندان آنها نشان نداده است، حتی زمانی که حیوانات در معرض سطوح بیش از 100 برابر قرار گرفتند. پس از بررسی شواهد ایمنی، آژانسهای نظارتی مانند EFSA، FDA و JECFA تشخیص دادهاند که شیرینکنندههای استویا برای جمعیت عمومی، از جمله زنان باردار و شیرده، در صورت مصرف در محدوده ADI بیخطر هستند. همه زنان باردار یا شیرده به مواد مغذی و کالری لازم برای رشد و تکامل مطلوب کودک خود نیاز دارند و در عین حال مراقب هستند که بیش از نیازهایشان نباشد.
آیا افراد مبتلا به دیابت می توانند شیرین کننده های استویا مصرف کنند؟
بله _ غذاها و نوشیدنیهای ساخته شده با شیرینکنندههای استویا بهعنوان جایگزینی برای غذاها و نوشیدنیهای شیرین شده با قند و به عنوان راهی برای کمک به این افراد برای ارضای میل خود به طعم شیرین و در عین حال مدیریت مصرف کربوهیدرات، به افراد مبتلا به دیابت توصیه میشود. تحقیقات گسترده نشان میدهد که شیرینکنندههای استویا سطح گلوکز خون را افزایش نمیدهند یا بر مدیریت قند خون در انسان تأثیر نمیگذارند.
- سوکرالوز در رتبه دوم بهترین ها
سوکرالوز که با نام تجاری Splenda فروخته می شود، شیرین کننده ای 600 برابر شیرین تر از شکر است که به طور گسترده در محصولات غذایی و نوشیدنی های بدون قند استفاده می شود. مطالعات نشان داده اند که سوکرالوز بی خطر است و تأثیری بر سلامتی ندارد.
- اریتریتول، سومین شیرین کننده برتر
اریتریتول یک الکل قند طبیعی است که شیرینی 60 درصدی شکر دارد. اریتریتول به طور گسترده در محصولات غذایی و نوشیدنی های بدون قند استفاده می شود. مطالعات نشان داده اند که اریتریتول بی خطر است و تأثیری بر سلامتی ندارد.
بدترین شیرین کننده های مصنوعی
- آسپارتام
آسپارتام یکی از شیرین کننده های مصنوعی محبوب ترین است، اما همچنین یکی از بحث برانگیزترین آنها است. مطالعات نشان داده اند که آسپارتام ممکن است باعث سردرد، تحریک معده و افزایش اشتها شود. آژانس بین المللی تحقیقات سرطان آسپارتام را به عنوان سرطان زا گروه 2B طبقه بندی کرده است، به این معنی که ممکن است به طور بالقوه باعث ایجاد سرطان در انسان شود.
- ساخارین
ساخارین یکی از قدیمی ترین شیرین کننده های مصنوعی است. مطالعات نشان داده اند که ساخارین بی خطر است، اما برخی افراد ممکن است متوجه طعم تلخ آن شوند.
- نئوتام
نئوتام شیرین کننده ای 7000 تا 13000 برابر شیرین تر از شکر است که در دهه 2000 تاییدیه FDA را دریافت کرد. مطالعات نشان داده اند که نئوتام بی خطر است، اما برخی افراد ممکن است متوجه طعم تلخ آن شوند.
راز اصلی در بدن شماست
هیچ دو بدن یکسان نیستند، بنابراین یک روش یکسان برای تغذیه سالم وجود ندارد. و ارضای شیرینی شما نیز از این قاعده مستثنی نیست. در حالی که قند معمولی در حد اعتدال می تواند در اکثر رژیم های غذایی متعادل مناسب باشد، برخی افراد ممکن است از استفاده از جایگزین های شکر سود ببرند. در حالی که شیرین کننده های مصنوعی بررسی های متفاوتی در مورد ایمنی طولانی مدت آنها دارند، بسیاری از آنها می توانند به عنوان جایگزینی ایمن و موثر برای قند استفاده شوند.