متلب (به انگلیسی: MATLAB) یک محیط نرمافزاری برای انجام محاسبات عددی و یک زبان برنامهنویسی نسل چهارم است. واژهٔ متلب هم به معنی محیط محاسبات رقمی و هم به معنی خود زبان برنامهنویسی مربوطهاست که از ترکیب دو واژهٔ MATrix (ماتریس) و LABoratory (آزمایشگاه) ایجاد شدهاست. این نام حاکی از رویکرد ماتریس محور برنامهاست، که در آن حتی اعداد منفرد هم به عنوان ماتریس در نظر گرفته میشوند.
کار کردن با ماتریسها در متلب بسیار ساده است. در حقیقت تمام دادهها در متلب به شکل یک ماتریس ذخیره میشوند. برای مثال یک عدد (اسکالر) به شکل یک ماتریس ۱*۱ ذخیره میشود. یک رشته مانند «Whale is the biggest animal» به شکل ماتریسی با یک سطر و چندین ستون (که تعداد ستونها به تعداد کاراکترهاست) ذخیره میشود. حتی یک تصویر به شکل یک ماتریس سه بعدی ذخیره میگردد که بُعد اول و دوم آن برای تعیین مختصات نقاط و بُعد سوم آن برای تعیین رنگ نقاط استفاده میشود. فایلهای صوتی نیز در متلب به شکل ماتریسهای تک ستون (بردارهای ستونی) ذخیره میشوند؛ بنابراین جای تعجب نیست که متلب مخفف عبارت آزمایشگاه ماتریس باشد.
علاوه بر توابع فراوانی که خود متلب دارد، برنامهنویس نیز میتواند توابع جدید تعریف کند.
ساخت رابط گرافیکی کاربر مانند دیالوگهایی که در محیطهای ویژوال مانند بیسیک و C وجود دارند، در متلب امکانپذیر است. این قابلیت، ارتباط بهتری را میان برنامههای کاربردی نوشتهشده با متلب و کاربران برقرار میکند.
متلب که از محصولات شرکت متورکس است، برای گروههای مختلف مهندسان رشتههای مختلف از جمله مهندسی برق، مکانیک، رایانه و… کاربرد بسیاری دارد.
کروفیتینگ یا برازش منحنی، به عملی گفته میشود که با کمک آن میتوان معادلههای خطوط پیچیده را از مجموعهای از نقاط عبور داد. این نقاط میتوانند همان دادههای آزمایشگاهی باشند. مثلاً شما تعدادی دادهی آزمایشگاهی دارید و میخواهید بهترین خط با معادلهی y=ax^2+Sin x را از این نقاط عبور دهید. معادلهی بدست آمده الزماً از دادههای شما عبور نمیکند؛ این معادله بهترین معادلهای خواهد بود که به تمامی دادههای شما نزدیک است. شما به کمک نرمافزار متلب (Matlab) میتوانید این عمل را انجام دهید. در واقع، نرمافزار متلب به شما اجازهی انتخاب هر نوع معادلهای را میدهد و شما با انتخاب نوع معادله و ورود دادهها به نرمافزار میتوانید ضرایب معادله مورد نظر خود را بدست آورید. این معادلات میتوانند چندپارامتری و یا چندمتغیره باشند. در ادامهی مطلب به صورت تصویری، چگونگی برازش منحنی یا کرو فیتینگ (Curve Fitting) در نرمافزار متلب را توضیح دادهام.