سوءتغذيه را جدي بگيريد!

خراسان – مورخ شنبه 1393/11/25 شماره انتشار 18907
سوءتغذيه از نگاه دکترخديجه رحماني

اگر بپذيريم شناخت مسئله، نيمي از راه حل است، شايد اولين گام براي پيشگيري و کنترل سوءتغذيه، آگاهي از مفهوم، ابعاد، دلايل و درمان آن باشد. دکتر خديجه رحماني، متخصص تغذيه، عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران و از اعضاي انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي، در گفت وگو با «زندگي سلام» از سوءتغذيه گفته است که با هم مي خوانيم.

سوءتغذيه چيست؟

به طور کلي سوءتغذيه به رژيم نادرست و دريافتِ ميزانِ نامناسبِ کالري گفته مي شود.

شکل هاي مختلف سوءتغذيه

سوءتغذيه به سه شکل ديده مي شود:

اضافه وزن و چاقيِ مفرط که به دليلِ مصرفِ بيش از حد کالري است؛ مطالعات نشان مي دهد 50درصد مردم ايران، دچار اين گونه از سوءتغذيه هستند. دسته دوم کم وزني و لاغريِ مفرط است که به دليلِ کمبود کالري است و براساس شواهد، ۲۵درصد مردم ايران، مبتلا به اين نوع سوءتغذيه اند و دسته سوم مربوط به افرادي است که ظاهري معمولي و طبيعي دارند اما دچار کمبود ويتامين ها و مواد معدني و ريزمغذي ها هستند.

يک هشدار جدي!

چنانکه گفته شد، ۷۵درصد از مردم جامعه ما، کمابيش با سوءتغذيه دست به گريبانند و اين امر نشان مي دهد فقط 25درصد از افراد جامعه، تغذيه متعادلي دارند. اين يک هشدار جدي است. حواسمان باشد که سوءتغذيه، سلامتِ نسل هاي بعد و آينده جامعه را تهديد مي کند.

گروه هاي آسيب پذير

کودکانِ در حالِ رشد، سالمندان و زنانِ باردار و شيرده، سه گروه آسيب پذير نسبت به تغذيه ناکافي و ناسالم و سوءتغذيه هستند که از اين دسته، کودکان، به ويژه کودکانِ زير پنج سال به دليل سرعتِ بالاي رشد، از بقيه آسيب پذيرترند و نيازمند توجه و رسيدگي.

آثار سوءتغذيه

چاقي و لاغريِ مفرط، بيماري ها و اختلالات جسمي و روحي مثل راشيتيسم، نابينايي، خلل در سيستم ايمني و سيستم گوارش بدن، کوتاهيِ قد، نارسايي هاي مغزي و پايين آمدن بهره هوشي، تولد نوزاداني با عقب ماندگي ذهني، انواع سرطان، ديابت، بيماري هاي قلبي و عروقي و افزايش فشار خون، بي حالي، بي حوصلگي و افسردگي و… از مهم ترين آثار پرخوري، کم خوري و بدخوري است.

تنها راهکار مقابله با سوءتغذيه

تنها راه پيشگيري و کنترل سوءتغذيه، تبعيت از يک الگوي تغذيه سالم و طبيعي به لحاظِ کمي و کيفي و دريافت مناسبِ ويتامين‌ها، املاح، مواد معدني و ريزمغذي هاست.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *